FBI vyšetruje kalifornskú streľbu ako terorizmus

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začal vyšetrovať stredajšiu streľbu v kalifornskom San Bernardine ako teroristický čin. Žena zastrelená políciou spolu so svojím partnerom po usmrtení 14 ľudí podľa televízie CNN krátko pred útokom vyjadrila sympatie k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Žiadne dôkazy o priamom napojení dvojice na islamských teroristov pri prehliadke ich domu však polícia nezistila, uviedol zástupca FBI na tlačovej konferencii.

04.12.2015 17:28 , aktualizované: 21:49
Kaliforni, útok, zbrane Foto:
Fotografia odfotená políciou v San Bernardine ukazuje zbrane a muníciu, ktoré útočníci použili.
debata (6)

„Na základe informácií a faktov, ktoré sú nám známe, teraz vyšetrujeme tieto strašné činy ako terorizmus,“ povedal novinárom zástupca šéfa losangeleského oddelenia Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) David Bowdich. Ak by sa priama inšpirácia potvrdila, išlo by podľa CNN o prvý útok s odkazom na IS na americkom území.

Niekoľko zdrojov oboznámených s priebehom vyšetrovania CNN agentúre Reuters potvrdilo, že polícia objavila facebookový profil, na ktorom žena sľúbila vernosť Islamskému štátu a jeho lídrovi Abu Bakra Bagdádímu. Podľa vyšetrovateľov je zatiaľ objasnená len nepriama inšpirácia touto organizáciou, nie sú dôkazy o tom, že by IS k útoku v Kalifornii priamo nabádal.

Jeden z predstaviteľov spoločnosti Facebook podľa agentúry AP uviedol, že Maliková sa na tejto sociálnej sieti prihlásila k Bagdádímu približne v čase kalifornského ú­toku.

Maliková a jej o rok starší partner Syed Rizwan Farook podľa polície zastrelili v sídle úradu sociálnych služieb počas vianočného večierka 14 ľudí a ďalších 21 zranili. Podľa FBI je doposiaľ predčasné tvrdiť, či išlo skutočne o teroristický čin, či za ním boli ešte iné motívy.

Podľa vyšetrovacích zdrojov amerických médií bol syn pakistanských imigrantov Farook na diaľku v kontakte aspoň s jedným človekom zo zahraničia podozrivým z teroristickej činnosti.

Polícia získala pri domovej prehliadke dôkazy o tom, že bol útok veľmi starostlivo naplánovaný. Zároveň je zrejmé, že sa dvojica snažila zahladiť stopy a záznamy o svojej činnosti, lebo policajti objavili rad zničených pamäťových a komunikačných zariadení vrátane počítačových diskov či mobilných telefónov.

Kvôli množstvu viac ako 6-tisíc nábojov, niekoľkých streľných zbraní a viac ako desiatky takzvaných rúrkových bômb, ktoré mal pár pri sebe či v dome, sa policajti tiež snažia zistiť, či neplánoval ďalšie útoky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #USA #San Bernardino #IS