Vo Venezuele sa konajú parlamentné voľby, šancu má opozícia

Vo Venezuele, ktorá sa v poslednej dobe potýka s ťažkou ekonomickou krízou, sa dnes konajú parlamentné voľby. Popularita ľavicového prezidenta Nicolasa Madura, bývalého vodiča autobusu, ktorý nahradil zosnulého Huga Cháveza, síce pred hlasovaním stúpla, ale na víťazstvo to podľa prieskumu zrejme stačiť nebude. Opozícia tak má veľkú šancu ukončiť šestnásťročnú hegemóniu socialistov v snemovni.

06.12.2015 09:42
Venezuela, volby Foto: ,
Ľudia v Caracase prechádzajú popri predvolebnom plagáte s niekdajším venezuelským prezidentom Hugom Chávezom.
debata (14)

Podľa ankety by pre opozičných kandidátov hlasovalo 55,6 percenta zúčastnených a vládnu stranu by podporilo 36,8 percenta hlasujúcich. Krajina je však tak hlboko rozvrátená, že sa mnohí obávajú vlny povolebného násilia.

Venezuela má veľké ekonomické ťažkosti kvôli poklesu svetových cien ropy, ktorá predstavuje 95 percent venezuelského exportu. Obyvatelia trpia nedostatkom všetkého, vrátane základných potravín. Opozícia označuje za vinníka súčasného stavu zlé vedenie krajiny. Podľa ekonómov okrem iného desaťročná štátna kontrola cien zničila miestnu výrobu.

Vládna strana naopak obviňuje výrobcu základných potrieb, že proti nej umelým vytváraním nedostatku vedie ekonomickú vojnu a nahráva tým opozícii.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Venezuela