Ransdorf: Zákon som neporušil, chcel som len nadviazať kontakt s bankou

Český komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf, ktorý sa v nedeľu vrátil zo Švajčiarska do vlasti, je presvedčený, že v Zürichu neporušil zákon. Na margo svojej prítomnosti v tamojšom finančnom ústave, ktorá skončila jeho dočasným zadržaním spoločne s troma Slovákmi, uviedol, že chceli nadviazať komunikáciu medzi bankou a jej významným klientom. Identitu tejto osoby, od ktorej mal plnú moc, neprezradil, obmedzil sa len na iniciálky V.H.

06.12.2015 17:23
debata (27)

S týmto vlastníkom „významného konta“ vraj banka takmer desať rokov nekomunikuje. Zástupcovia finančného ústavu v Zürichu však so štvoricou vôbec nerokovali a privolali políciu kvôli údajnému predloženiu falošných dokumentov. Poslanec falšovanie odmietol s tým, že kópie dokumentov dostal iba krátko pred návštevou banky.

„Mám čisté svedomie a ničoho, čo by bolo v rozpore so zákonom, som sa nedopustil,“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú poskytla médiám vedúca Ransdorfovej kancelárie Helena Suchá.

Z vyhlásenia zverejneného Ransdorfom nie je zrejmé, aký vzťah má k spomínanému klientovi. „Ľudia okolo pána V.H., predovšetkým jeho manažér pán P.G. sa domnievali, že môžem s bankou otvoriť komunikáciu, a preto ma vybavili plnou mocou, ktorá ma k tomuto rokovaniu oprávňovala,“ uviedol europoslanec. Práve jediný Slovák, ktorý zostáva zatiaľ zadržaný v Švajčiarsku, má iniciálky P.G.

Ransdorf musel švajčiarskej polícii odovzdať nielen peniaze a cestovný pas, ale aj topánky, opasok na nohavice a lieky. „Na všetky výsluchy som chodil spútaný, s rukami na chrbte,“ dodal. Europoslanec súčasne vo vyhlásení kategoricky poprel, že by bol majiteľom akéhokoľvek účtu v Kantonálnej banke v Zürichu, a súčasne ostro odmietol aj tézu, že by išlo o výber akejkoľvek sumy z danej banky.

Ransdorf si posťažoval na prístup niektorých švajčiarskych vyšetrovateľov a ohradil sa proti „organizovanej mediálnej štvanici proti jeho osobe v ČR“.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Švajčiarsko #Ransdorf