Krajná pravica uchmatla prvé miesto

Na politickej mape Francúzska prestali vyčnievať dve tradične najsilnejšie politické strany. Krajná pravica zatienila konzervatívcov aj socialistov.

08.12.2015 08:59
Le Penová Foto: ,
Francúzska krajná pravica má dôvod na radosť. V prvom kole regionálnych volieb získala najvyšší počet hlasov. Zvlášť sa darilo dvom známym tváram Národného frontu. Stranícka šéfka Marine Le Penová (na snímke) a jej neter Marion Maréchalová-Le Penová zdrvujúco zvíťazili v regiónoch, kde kandidovali.
debata (35)
Národný front získal v prvom kole regionálnych volieb takmer 28 percent hlasov. Podporilo ho najviac voličov. Druhí sú konzervatívci (27 %) a tretí socialisti (23,5 %). Zvyšné strany nezískali výraznú podporu.

Výsledky znamenajú pre Národný front historicky najvyšší zisk. Pritom v minulých regionálnych voľbách, ktoré sa konali v marci 2010, skončil až na štvrtom mieste, keď ho podporilo ani nie 11,5 percenta hlasujúcich.

Pochopiteľne, že teraz v tábore krajnej pravice vládne nadšenie. „Je to úžasný výsledok, ktorý dokázal, že Národný front je nepochybne prvou politickou stranou vo Francúzsku,“ zdôraznila šéfka strany Marine Le Penová. Podobne reagovala jej neter Marion Maréchalová-Le Penová: „Je to historický, výnimočný výsledok. Starý systém je mŕtvy,“ poznamenala v narážke na už bývalú tradičnú prevahu konzervatívcov a socialistov.

Popularita Národného frontu, ktorá sa premietla do sčítania hlasov, súvisí s viacerými faktormi. Jedným z nich je to, že krajná pravica sa posilnila v dôsledku obáv mnohých Francúzov po nedávnych atentátoch v Paríži. Zároveň to súvisí so sklamaním, ktoré vyplýva z pohľadu na vysokú mieru nezamestnanosti a tiež s protiimigračnou rétorikou, ktorá ešte zvučnejšie znie v čase utečeneckej krízy.

Voľby pritom poukázali na čoraz väčšiu obľúbenosť dvoch známych tvárí Národného frontu. Obe Le Penové získali v regiónoch, kde kandidovali, viac ako 40 percent hlasov. Pre šéfku strany je to výrazné povzbudenie v spojitosti s tým, že na jar 2017 by chcela zvíťaziť v prezidentských voľbách.

Druhé kolo regionálnych volieb sa uskutoční už túto nedeľu. Špecialitou francúzskeho volebného systému je, že z prvého kola postupujú traja najsilnejší kandidáti. Fakticky to znamená, že sa bude rozhodovať medzi trojlístkom krajná pravica, konzervatívci a socialisti. Ľavičiari už avizovali, že sú odhodlaní postaviť hrádzu proti krajnej pravici. To znamená, že stiahnu svojich kandidátov, ktorí zjavne nemajú šancu vyhrať, a tak neprepadnú hlasy, ale radšej ich môžu dostať konzervatívni uchádzači, ako by mal uspieť politik Národného frontu.

„Ľavica stavia barikádu. Ľavica je posledný štít demokratického Francúzska proti xenofóbnej krajnej pravici,“ vyhlásil šéf socialistov Jean-Christophe Cambadélis. Lenže z odhadov vyplýva, že aj keď sa ľavičiari stiahnu, napriek tomu zrejme obe Le Penové zvíťazia. Exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý vedie konzervatívcov, povedal, že o podobnom postupe proti Národnému frontu neuvažuje.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Národný front