Neonacistka Zschäpeová odmietla obvinenia z vrážd

Beate Zschäpeová z nemeckej neonacistickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU) v stredu na súde odmietla obvinenia z desiatich vrážd a ďalších zločinov, ktorých sa NSU dopustila.

09.12.2015 14:27
Beate Zschäpeová Foto: ,
Beate Zschäpeová so svojím právnikom Mathiasom Graselom v súdnej sieni.
debata (3)

Činy vraj spáchali zostávajúci dvaja členovia skupiny Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, ktorí sú už po smrti; ona sama sa vraj o nich vždy dozvedela až spätne. Zschäpeová to uviedla vo vyhlásení, ktoré pred mníchovským súdom prečítal v jej prítomnosti obhajca Mathias Grasel. Je to prvýkrát za dva a pol roka procesu, keď Zschäpeová „vypovedala“. Obžalovanej hrozí doživotné väzenie.

Štyridsaťročná Zschäpeová sa vraj o vraždách i o bombových útokoch spáchaných NSU vždy dozvedela až po čine; vo vyhlásení uviedla, že ju tieto činy šokovali. Údajne prehovárala oboch mužov, aby so zločinmi prestali, políciu však o udalostiach neinformovala. Mundlos a Böhnhardt jej údajne povedali, že v prípade odhalenia spáchajú samovraždu, a Zschäpeová tomu chcela za každú cenu zabrániť.

Príbuzným obetí sa Zschäpeová ospravedlnila, vraj cíti morálnu vinu. Vo svojom vyhlásení však zdôraznila, že zločiny spáchali Mundlos a Böhnhardt.

Zschäpeová vo vyhlásení tiež uviedla, že sa nikdy nepovažovala za skutočnú členku NSU, členmi skupiny vraj boli len Mundlos a Böhnhardt. „Oni ma nepotrebovali. To ja som potrebovala ich,“ prečítal Grasel z vyhlásenia obvinenej.

Zschäpeová sa priznala iba k podpáleniu bytu v Zwickau, kde sa skrývala s oboma mužmi. Vraj to urobila na žiadosť Böhnhardta a Mundlosa, aby zničila dôkazy o činnosti NSU po tom, čo skupinu odhalila polícia.

Zschäpeová tiež uviedla, že mala ťažké detstvo v bývalej Nemeckej demokratickej republike, pretože žila v neúplnej rodine a jej matka bola alkoholička. Na krajne pravicovú scénu v Jene ju priviedli Mundlos a Böhnhardt, s ktorými sa zoznámila v prvej polovici 90. rokov. Nemecké médiá špekulovali o tom, že Zschäpeová prekonala nervové zrútenie, a preto nemôže sama vypovedať. Jej obhajcovia to však nepotvrdili a obvinená v stredu v súdnej sieni pôsobila uvoľneným dojmom, usmievala sa do kamier a so svojimi právnikmi žartovala.

Zatiaľ nie je jasné, či bude Zschäpeová odpovedať aj na otázky súdu a prokuratúry. Podľa štátneho zastupiteľstva vytvorila Zschäpeová s Böhnhardtom a s Mundlosom bunku NSU, ktorá sa stiahla do ilegality. V rokoch 2000 až 2007 údajne spáchali po celom Nemecku desať vrážd, prevažná väčšina obetí bola tureckého pôvodu. Trojici sú pripisované aj dva bombové útoky v prisťahovaleckých štvrtiach Kolína nad Rýnom v rokoch 2001 a 2004, ktoré si vyžiadali 23 zranených, a ďalej 15 prípadov prepadnutí bánk.

Vyšetrovatelia sa pôvodne domnievali, že vraždy sú súčasťou vybavovania účtov medzi tureckými rodinami, a preto hľadali vinníkov v okolí obetí. Rasový motív spočiatku vôbec nepreverovali, za čo dnes čelia kritike.

NSU sa podarilo odhaliť až v roku 2011. Mužská časť bunky ale spáchala pred zatknutím samovraždu. Zadržať sa podarilo iba Zschäpeovú.

Dnešná výpoveď Zschäpeovej prilákala veľkú pozornosť verejnosti. Podľa televíznych záberov sa pred súdnou sieňou v Mníchove tvorili dlhé rady, všetci ľudia sa dovnútra nedostali. O priebehu procesu informujú na Twitteri spravodajcovia väčšiny nemeckých médií, hashtag #Zschäpe sa dopoludnia stal najsledovanejším medzi nemeckými užívateľmi siete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Beate Zschäpeová #NSU