Erdogan vylúčil stiahnutie tureckých jednotiek z Iraku

Turecko nemá v úmysle stiahnuť svoje jednotky, ktoré má v Iraku ako súčasť výcvikovej misie na pomoc v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

10.12.2015 20:07
debata (87)

Podľa agentúry AP to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan novinárom. Vyslanie nových jednotiek vyvolalo pred pár dňami roztržku medzi Ankarou a Bagdadom.

„Stiahnutie jednotiek je zatiaľ vylúčené," povedal Erdogan. Podľa neho tam boli jednotky nasadené v roku 2014 na žiadosť irackej vlády. Zopakoval tiež, že sú súčasťou nebojových síl.

Irak minulý týždeň kritizoval, že v oblasti Mosulu pôsobia stovky tureckých vojakov. Reagoval tak na vyslanie asi 150 vojakov, ktorí mali údajne striedať tých, čo tam slúžili pred nimi. Iracký minister obrany Chálid Ubajdí povedal, že sa musia stiahnuť. Premiér Hajdar Abádí pohrozil, že sa obráti na Bezpečnostnú radu OSN, ak Turci neodídu do 48 hodín. Lehota uplynula v utorok. Ankara vojakov nestiahla, ale oznámila, že zastavila presun ďalších jednotiek.

Erdogan tiež oznámil, že 21. decembra sa uskutoční schôdzka predstaviteľov Turecka, USA a kurdskej regionálnej vlády v Iraku.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #Recep Tayyip Erdogan