Rím stopol sankčný automat

Taliansko si prekvapujúco vynútilo politickú debatu o predĺžení hospodárskych sankcií Európskej únie voči Rusku. Krok Ríma je nečakaný, lebo taliansky premiér Matteo Renzi bol jedným z pätice západných lídrov, ktorí sa minulý mesiac na okraj summitu G20 dohodli, že opatrenia zavedené vlani v reakcii na anexiu Krymu a podiel Moskvy na kríze v Donbase ponechajú do konca júla 2016 v platnosti. Postup mal byť automatický, bez diskusií.

11.12.2015 10:30
Putin, Matteo Renzi, Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin sa počas novembrového summitu G20 stretli aj separátne.
debata (24)

Veľvyslancov krajín EÚ však v tom, aby v tichosti dali predĺženiu sankcií zelenú, zastavil taliansky kolega. „Požiadali sme o diskusiu v tejto otázke,“ vysvetlila hovorkyňa talianskeho zastupiteľstva pri EÚ Tiziana d'Angelová.

Vynútený odklad rozhodnutia diplomatov v Bruseli zaskočil. Taliansky postoj by však podľa všetkého nemal podkopať spoločný postup EÚ. "Nechcú nič blokovať. Hovoria len, že si celá tá záležitosť zaslúži politickú diskusiu. V princípe však nemajú výhrady. Mala by sa tomu venovať aspoň päťminútová debata, či už na pôde Rady Európy, alebo v inom formáte,“ povedal portálu EUobserver nemenovaný zdroj oboznámený s postojom Ríma.

Luxembursko, ktoré momentálne predsedá EÚ, sa ešte nerozhodlo, či tému sankcií otvorí na pondelňajšom zasadaní šéfov diplomacií dvadsaťosmičky, alebo na summite, ktorý sa zíde na budúci štvrtok. Druhý nemenovaný zdroj EÚ však pre EUobserver povedal: "Myslím si, že to Taliani chcú spraviť na summite.“

„Nik nerozumie, o čom by sme mali diskutovať,“ povedal pre EUobserver ďalší zdroj z Bruselu. „Dopočul som sa však, že Talianom sa nepáči spôsob, akým sa takáto dôležitá vec má schvaľovať, absolútne bez konzultácií,“ do­dal.

Taliansky premiér Renzi v minulosti viackrát kritizoval sankcie EÚ. „Je jedným zo skupiny lídrov priateľsky naladených voči Rusku, ako sú prezidenti Cypru a Česka, premiéri Grécka, Maďarska a Slovenska, ktorí sa často stretávajú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,“ poznamenal EUobserver.

Renzi sa v novembri s najvyššími predstaviteľmi Nemecka, Británie, Francúzska a USA zhodol na potrebe udržať v platnosti sankcie EÚ voči Rusku, až kým nebudú splnené všetky body minskej dohody o urovnaní krízy na východe Ukrajiny. Taliansky premiér je však doma pod silným tlakom podnikateľských kruhov i opozície. Talianski odporcovia sankcií tvrdia, že na ne Rím dopláca viac ako Moskva.

Renziho postoj dávajú pozorovatelia do súvislosti aj s príchodom šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova do Ríma. „Chce ukázať talianskym podnikateľským kruhom a Rusku, ktorého minister zahraničných vecí je vo štvrtok a v piatok na návšteve Talianska, že bojuje až do konca a nepoddáva sa ľahko väčšine v EÚ,“ povedal pre Rádio Slobodná Európa nemenovaný predstaviteľ EÚ.

Lavrov vo štvrtok označil Rím za kľúčového partnera Moskvy. „Vysoko si ceníme vzťahy medzi Ruskom a Talianskom, pretože majú strategickú povahu. Tie vzťahy nie sú len na papieri. Sú zakorenené vo vzájomnom vnímaní toho, ako žijeme naše životy a ako chceme budovať vzťahy s Európou,“ citovala Lavrova agentúra ANSA.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #Rusko #sankcie