Európska komisia chce novú jednotku na stráženie Schengenu

Európska komisia (EK) sa budúci týždeň chystá navrhnúť vznik nových jednotiek pohraničnej stráže, ktoré by v prípade nutnosti strážili vonkajšie hranice schengenského priestoru a ktoré by mohla EK nasadiť aj bez predchádzajúceho súhlasu konkrétnej krajiny. Napísali o tom belgický denník Le Soir a denník Financial Times.

11.12.2015 17:02
debata (27)

Podľa ich informácií hodlá komisia už v utorok zverejniť svoje plány na vznik jednotky o dvoch tisícoch príslušníkov. K jej nasadeniu by mohlo dôjsť aj napriek námietkam danej členskej krajiny. Podľa Financial Times by tak išlo o najväčší transfer národných právomocí Bruselu od vzniku jednotnej meny.

Hovorca komisie Margaritis Schinas v piatok uviedol, že EK sa v utorok chystá zverejniť konkrétne návrhy týkajúce sa lepšieho zabezpečenia hraníc. Nič bližšie však nepovedal a zdôraznil, že konečná podoba návrhu ešte nevznikla a že sa o ňom stále debatuje medzi jednotlivými eurokomisármi.

Európa už niekoľko mesiacov zápasí s príchodom obrovského počtu migrantov, ktorých nápor niektoré krajiny pri vonkajších hraniciach schengenského priestoru len ťažko zvládali. Týkalo sa to najmä Grécka. Francúzsko a Nemecko prišli preto začiatkom decembra s návrhom na významné posilnenie právomocí a schopností európskej agentúry Frontex tak, aby mohla pri ochrane hraníc zasahovať tam, kde zlyhajú členské štáty únie. Česko vtedy túto iniciatívu podporilo a minister vnútra Milan Chovanec k tomu povedal, že ČR a ďalšie stredoeurópske krajiny podobné kroky presadzujú už niekoľko mesiacov.

Podľa denníka Financial Times je aktivita komisie pokusom, ako na poslednú chvíľu zachrániť kolabujúci schengenský priestor bez hraničných kontrol v súčasnej podobe. List zároveň pripomína, že o vzniku spoločnej celoeurópskej jednotky ochrany hraníc sa debatuje už 15 rokov, ale plány vždy nakoniec stroskotali na odpore krajín, ktoré sa nechceli vzdať svojich výsostných právomocí. Teraz by vzhľadom na kritickú situáciu mohli byť členské krajiny k návrhu ústretovejšie. Napríklad grécky premiér Alexis Tsipras v piatok povedal, že by takýto postup uvítal.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #schengen