Merkelová: Utečenecká kríza je historická skúška pre EÚ

Utečenecká kríza je historická skúška pre Európsku úniu. Na zjazde svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Karlsruhe to v pondelok povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá zároveň vyjadrila presvedčenie, že EÚ v kríze obstojí.

14.12.2015 16:29
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (42)

Zdôraznila však, že je potrebné pracovať na znížení počtu utečencov, ktorí do EÚ a do Nemecka prichádzajú. „Európa vo svojich skúškach vždy obstála, a ja verím, že to tak bude aj naďalej. My k tomu prispejeme,“ vyhlásila Merkelová.

Pritom upozornila, že riešenie utečeneckej krízy bude mimoriadne náročné, bude si to vyžadovať trpezlivosť a európsku a medzinárodnú spoluprácu. Kancelárka zdôraznila, že Nemecko v povojnovej histórii už preukázalo, že dokáže zvládnuť náročné úlohy; pripomenula pritom povojnovú obnovu krajiny a zjednotenie v roku 1990.

„Aj tak silnú krajinu ako Nemecko dlhodobo preťaží vysoký počet utečencov,“ uviedla Merkelová v súvislosti s tým, že do krajiny podľa oficiálnych údajov už prišlo cez milión utečencov. Podľa nej je potrebné počet prisťahovalcov výrazne znížiť, čo je v záujme všetkých.

„Je to v nemeckom záujme s ohľadom na náročnosť úloh zabezpečiť starostlivosť o utečencov a integrovať ich do spoločnosti a na pracovný trh,“ povedala kancelárka. „A je to aj v záujme utečencov samotných, pretože nikto neopúšťa svoju vlasť ľahko,“ doplnila.

Merkelová preto vyzvala na posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ. „V prvej závažnej skúške sa ukázalo, že ochrana hraníc nie je dostatočná v prípade skutočne veľkého prílivu utečencov,“ povedala. Podľa nej je potrebné posilniť európsku pohraničnú agentúru Frontex a zabezpečiť fungovanie registračných stredísk pre utečencov v Grécku a v Taliansku. Kancelárka tiež vyzvala k solidarite európskych krajín pri rozdeľovaní utečencov, ktorí do EÚ prídu.

Podpredsedníčka CDU Julia Klöcknerová na zjazde uviedla, že ak sa nepodarí zaistiť bezpečnosť vonkajších hraníc EÚ, bude treba chrániť nemeckú štátnu hranicu. „Ak to bude potrebné, budeme musieť zintenzívniť kontroly na hraniciach s našimi susedmi. Len tak je možné zastaviť prevádzačov a pašerákov ľudí,“ povedala.

Podľa Merkelovej je potrebná užšia spolupráca Grécka a Turecka pri boji proti prevádzačom. „Turecko je členom NATO, Grécko je tiež členom NATO. Turecko vedie prístupové rokovania s Európskou úniou, Grécko je členom Európskej únie. A napriek tomu na úzkom pruhu mora medzi nimi nevládne zákon, ale vládnu tam pašeráci. A s tým sa nesmieme zmieriť,“ povedala.

Z Nemecka je podľa kancelárky nutné dôsledne vracať do krajiny pôvodu všetkýchh neúspešných žiadateľov o azyl. Merkelová však zdôraznila, že každý utečenec má právo na to, aby úrady spravodlivo posúdili jeho azylovú žiadosť.

Merkelová venovala utečeneckej kríze takmer polovicu svojho príhovoru na zjazde. Okrem problému s vysídlencami sa zmienila aj o nasadení nemeckej armády do boja proti teroristickej organizácii Islamský štát, o transformácii nemeckej energetiky smerom k obnoviteľným zdrojom a o zabezpečení vyrovnaného rozpočtu. Vyjadrila tiež presvedčenie, že CDU uspeje budúci rok v krajinských voľbách v Bádensku-Württembersku, v Porýní-Falcku a v Sasku-Anhaltsku.

Merkelová si po prejave vyslúžila niekoľkominútový potlesk. Väčšina delegátov následne podporila jej postoj k utečeneckej kríze a označila ho za cestu správnym smerom. Niekoľko rečníkov vo svojich prejavoch zopakovalo frázu „zvládneme to“, ktorú Merkelová v utečeneckej kríze používa.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #utečenci #utečenecká kríza