Poľská vláda žiada ospravedlnenie od šéfa EP za slová o prevrate

Rozhorčenú reakciu poľskej vlády vyvolali slová predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý razanciu nástupu poľských konzervatívcov k moci prirovnal k štátnemu prevratu. Premiérka Beata Szydlová chce od nemeckého socialistu ospravedlnenie a poľské médiá zároveň informujú o kritike na adresu Schulza od ďalších členov poľského kabinetu.

14.12.2015 20:06
debata (62)

Schulz v pondelkovom rozhovore s nemeckou rozhlasovou stanicou Deutschlandfunk vyhlásil, že EP by sa mal najneskôr v januári zaoberať znepokojujúcou situáciou v Poľsku. „To, čo sa tam deje, má charakter štátneho prevratu a je to dramatické,“ povedal politik, ktorému bola názorovo bližšia predchádzajúca poľská stredopravá vláda Občianskej platformy (PO) než súčasný jednofarebný kabinet Práva a spravodlivosti (PiS).

Szydlová na tlačovej konferencii označila Schulzove slová za neprijateľné a povedala, že očakáva ospravedlnenie. „Je zlé, keď sa šéf europarlamentu takto vyjadruje o niektorej členskej krajine,“ vyhlásila premiérka, podľa ktorej nejde o prvú kritickú poznámku Schulza na adresu jej vlády.

Konzervatívna strana PiS počas prvých týždňov po volebnom triumfe naraz vymenila skupinu šéfov tajných služieb a ďalších bezpečnostných orgánov, dosadila do vedenia štátu niekoľko ľudí s problematickou minulosťou a zrušila októbrovú voľbu pätice ústavných sudcov, ktorých nahradila novými.

Posledný krok označuje opozícia aj právni experti za protiústavný a kritika sa ozýva aj od vplyvných zahraničných médií. PiS tvrdí, že žiadne pravidlá neporušuje.

Proti Schulzovým slovám sa vymedzil tiež poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski, podľa ktorého nemajú „faktický základ a preto sú nezodpovedné“. Minister vyzval poľského veľvyslanca pri EÚ, aby sa s predsedom EP kvôli tejto veci stretol.

Poľskí konzervatívci obrátili po nástupe silne proeurópsky kurz predchádzajúcej vlády a dávajú najavo, že budú k Bruselu ďaleko kritickejší. Kým Občianska platforma napríklad podporila kvóty pre prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ, PiS by toto rozhodnutie rada zmenila a zvažuje, či sa nepripojí k žalobe, ktorú už kvôli kvótam podalo Slovensko.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #ospravedlnenie #Martin Schulz