Filipíny: Tajfún Melor spôsobil záplavy a výpadky prúdu

Rozľahlé oblasti v strednej časti Filipín sa ocitli v tme v čase, keď región zasiahol silný tajfún Melor, ktorý spôsobil záplavy a vysoké vlny a prinútil takmer 800-tisíc ľudí opustiť domovy. O život prišli najmenej traja ľudia. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters.

15.12.2015 07:21 , aktualizované: 11:06
Filipíny, Melor, tajfún, deti Foto: ,
Tajfún Melor spôsobil výpadky elektriny, silný vietor vyvracal stromy. Úrady evakuovali takmer 800-tisíc ľudí.
debata

Tajfún, známy na Filipínach pod názvom Nona, sprevádzal vietor s rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu. Skoro ráno tamojšieho času sa jeho centrum nachádzalo 40 kilometrov severovýchodne od ostrova Romblon a presúvalo na západ.

Podľa meteorologickej služby Accuweather bude Melor naďalej slabnúť, južnú časť hlavného ostrova Luzon a ostrov Mindoro však bude stále bičovať vietor s nárazmi prevyšujúcimi 130 km/h. Obyvatelia ostrova Romblon hlásili v noci na utorok silný dážď a vietor, ako aj výpadky elektriny po vyvrátení stĺpov.

Riaditeľ krízového úradu Alexander Pama oznámil, že takmer 800-tisíc ľudí evakuovali. „Zatiaľ sme nedostali žiadnu správu o obetiach súvisiacich s tajfúnom," uviedol.

Dodávky elektriny boli narušené v šiestich centrálnych provinciách Filipín a krízové tímy posudzovali škody pre poľnohospodárstvo a infraštruktúru, dodal Pama.

V postihnutom regióne uzavreli školy a niektoré úrady. Zrušené boli desiatky domácich letov a prevádzka trajektov. Na more sa nevydávali ani rybárske lode vzhľadom na vlny dosahujúce až 14 metrov.

Cez Filipíny prejde ročne v priemere 20 tajfúnov. V roku 2013 zasiahol strednú časť ostrovnej krajiny tajfún Haiyan, ktorý za sebou zanechal vyše 6 300 obetí na životoch a pripravil 1,4 milióna ľudí o domovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún #Melor