Kerry v Moskve rokoval, ale aj nakupoval darčeky

Americký minister zahraničia John Kerry si v Moskve našiel čas, aby navštívil pešiu zónu v centre ruskej metropoly a nakúpil darčeky. Minul vraj 35 000 rubľov, čo zodpovedá asi 457 eurám.

15.12.2015 17:02
John Kerry Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí si prezerá výklad obchodu na moskovskej triede Arbat.
debata (98)

O Kerryho výprave na Arbat najprv informoval hovorca amerického veľvyslanectva. Vzápätí ruskí reportéri vyspovedali predavača obchodu so suvenírmi, ktorý prezradil, koľko tu Kerry minul peňazí a za čo.

Šéf americkej diplomacie si kúpil okrem iného matriošku, drevenú bábiku, ktorá vo svojich útrobách skrýva svoje zmenšeniny. V tomto prípade sa matrioška-babička skladala zo šiestich kusov a stála v prepočte na eurá asi stovku.

V Rusku sa verí, že tieto bábiky sú nositeľkami šťastia. Každá má predstavovať splnené prianie. Keď sa jedno splní, otvorí sa ďalšia bábika a vysloví sa ďalšia túžba …

Kerrymu sa tiež páčili textilné bábky v ľudových krojoch. „Vzal si hneď tri kúsky a hovoril, že to budú darčeky,“ dodal predavač. Viac sa vraj Kerry plesol po vrecku pri nákupe dvoch prstienkov s jantárom, každý za približne 10 000 rubľov (asi 130 eur).

Minister sa podľa predavača s platením nezdržiaval, ale zveril túto úlohu jednému zo svojich asistentov, a tak nákupy stihol v priebehu desiatich minút.

Na pešiu zónu si Kerry odskočil medzi schôdzkou so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, s ktorým už hovoril o sýrskej a ukrajinskej kríze, a prijatím u ruského prezidenta Vladimira Putina.

Matrioška sa síce tvári tradične rusky, ale v skutočnosti jej história siaha len do roku 1890, keď ju po vzore japonských drevených bábik vytvoril maliar Sergej Maliutin z dielne železničných magnátov Mamontovovcov. Výrobok získal v roku 1900 na výstave v Paríži zlatú medailu za originalitu.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #Arbat