Putin a Lukašenko sa zrejme nedohodli na novej vojenskej základni

Bez zmienky o zvažovanej ruskej leteckej základni v Bielorusku sa v utorok v Moskve skončilo rokovanie prezidentov oboch krajín Vladimira Putina a Alexandra Lukašenka. Putin verejne ohlásil záujem na vybudovanie ruskej základne tento rok v septembri, Lukašenko po niekoľkých týždňoch vyhlásil, že o základni "nikdy nebola reč".

15.12.2015 20:14
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (186)

Spor zaťažuje vzťahy oboch blízkych susedov, ktoré spája zmluva o spoločnom „zväzovom štáte“. Dohoda o základni podľa očakávaní médií mala padnúť práve na utorkovom rusko-bieloruskom summite, ale spoločné vyhlásenie podpísané oboma prezidentmi sa o nej nezmieňuje.

Aj Kremeľ pritom pred príchodom Lukašenka dával najavo očakávania, že „vojensko-technická spolupráca“ bude na programe rokovania. Bieloruský vodca opakovane vyhlasoval, že jeho krajina žiadnu novú základňu nepotrebuje.

Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda sa o základni nerokovalo a diskusie o tejto citlivej otázke zrejme presunuli na summit Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Bezpečnostná aliancia šiestich postsovietskych krajín riadená Moskvou sa zíde na vrcholnom rokovaní začiatkom budúceho týždňa.

V záverečnom vyhlásení zo schôdzky Putina s Lukašenkom sa uvádza, že obe krajiny sú pripravené „skoncovať s jednostrannými sankciami, ktoré nie sú schválené Bezpečnostnou radou OSN a odporujú zásadám medzinárodného práva“.

Sankciami Európskej únie a USA sú vystavení politici a štátne firmy oboch krajín – Minsk kvôli prenasledovaniu opozície a porušovaniu ľudských práv, Moskva kvôli anexii Krymu a proruskému povstaniu na Ukrajine.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojenská základňa #Alexandr Lukašenko