Minister obrany USA pricestoval do Iraku rokovať o boji proti IS

Do Iraku pricestoval na vopred neohlásenú návštevu americký minister obrany Ashton Carter. S americkými veliteľmi a irackými politiky chce rokovať o urýchlení operácií proti radikálom z Islamskému štátu (IS). Prezident Barack Obama tento týždeň povedal, že ho poveril, aby priamo na Blízkom východe zabezpečil väčšiu aktivitu armád zastúpených v koalícii bojujúcej proti IS.

16.12.2015 11:09 , aktualizované: 11:40
debata (22)

Carter začiatkom decembra oznámil, že USA do Iraku vysielajú 200 špecialistov, ktorí majú Bagdadu a Kurdom pomôcť zvýšiť tlak na IS. Špeciálna jednotka by podľa šéfa Pentagónu mala byť časom schopná vykonávať prepady, oslobodzovať rukojemníkov, získavať spravodajské informácie a zmocňovať sa vodcov IS.

USA sú tiež pripravené nasadiť ďalších poradcov a útočné vrtuľníky na pomoc irackej armáde v boji s IS o mesto Ramádí.

Washington zvažuje rozšírenie výzvednej siete

Ako informovala agentúra AP, ešte v pondelok poveril prezident Barack Obama Cartera úlohou „aby priamo na Blízkom východe zaistil ešte väčšiu aktivitu koaličných armád“. A Kerry sa mal pokúsiť minimálne udržať plamienok dialógu s Ruskom. Tomu zodpovedá aj jeden z jeho výrokov.

„Samozrejme, že Rusko a USA sa zhodujú v tom, že IS je našou spoločnou hrozbou, hrozbou pre naše krajiny aj národy. S nimi (IS – pozn. red.) nemožno rokovať. Sú to teroristi, ktorí útočia na našu kultúru a dôstojnosť. Nedávajú nám na výber. Ostáva iba bojovať proti nim,“ cituje RIA Novosti pred rokovaním Kerryho s Lavrovom, ktorý americkému hosťovi pripomenul, že kľúčom k urovnaniu konfliktu v Sýrii je realizácia záväzkov prijatých na rokovaniach vo Viedni.

Vo Washingtone zatiaľ uvažujú aj o niečom inom. Podľa amerických médií sa v pondelok na rokovaní Obamu s Národnou bezpečnostnou radou v Pentagone zvažovala napríklad možnosť rozšírenia vojenskej prítomnosti USA na Blízkom východe, v krajinách Afriky a Juhovýchodnej Ázie, ktorá sa zameria na „zhromažďovanie výzvednej informácie a boj proti teroristickým skupinám“.

„Zámery Washingtonu omotať svet pavučinou svojej vojenskej infraštruktúry s bezmedzne zoširoka formulovanými cieľmi vyvolávajú vážne znepokojenie z našej strany. Pritom USA aj po teroristickom útoku na ruské civilné lietadlo na Sinaji a teroristických útokoch vo Francúzsku a v Mali odmietajú uzatvoriť s Ruskom skutočné partnerstvo v boji proti teroristom z IS a iným medzinárodným teroristickým zoskupeniam,“ reagovala v utorok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Zároveň si položila otázku: „Aký účel má vytváranie a proti komu môže byť namierená spomínaná rozvetvená vojenská architektúra?“

Carter sa obracia na krajiny Perzského zálivu

Carter do Iraku pricestoval z Turecka, kde v utorok navštívil leteckú základňu, odkiaľ vzlietajú stroje medzinárodnej koalície k útokom proti IS v Sýrii. Naliehal na členov koalície, aby svoj tlak na IS znásobili.

„Priali by sme si, aby krajiny Perzského zálivu robili viac. Niektoré z nich by sa mohli veľmi významne zasadiť o to, aby sunnitské komunity vystavené vláde IS urobili viac v boji proti tejto skupine," povedal. Tieto krajiny majú podľa neho možnosť zmobilizovať komunitu sýrskych Arabov do boja proti IS v jeho hlavnom sídle, ktorým je sýrska provincia Rakka, a môžu tiež podporiť sunnitov v susednom Iraku.

Saudská Arábia tento týždeň oznámila vznik islamskej koalície, ktorá bude bojovať proti terorizmu. Sú v nej ázijské, africké a niektoré blízkovýchodné krajiny, ale nie Irán, Irak ani Sýria.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ashton Carter #IS #koalícia proti IS