Chytili v Rakúsku komplicov teroristov z Paríža?

Rakúsko má možno stopu, ktorá objasní viac o teroristických útokoch z Pariža. Pri nich zahynulo minulý mesiac 130 ľudí.

17.12.2015 08:38
Bataclan, Paríž Foto: ,
Aj viac ako mesiac po útokoch v Paríži kladú ľudia na miestach masakry kvety a spomínajú na obete. Na snímke koncertný klub Bataclan, kde teroristi 13. novembra zabili 90 ľudí.
debata (3)

V utečeneckom tábore pri Salzburgu zadržali dvoch mužov, ktorí sú asi občanmi Francúzska. Existuje podozrenie, že boli spojení s teroristami z Paríža. O zatknutí prvý informoval rakúsky bulvárny denník Kronen Zeitung.

Muži sa vraj dostali do kontaktu s teroristami z Paríža v Rakúsku. Polícia ich údajne zadržala na základe tipu, ktorý Viedni poskytla francúzska tajná služba.

Zatknutie dvoch mužov, ktorí majú podľa Kronen Zeitung alžírske a pakistanské korene, potvrdila aj salzburská prokuratúra. "V rámci predbežného vyšetrovania preverujeme dôkazy, ktoré naznačujú možné prepojenie na parížske útoky. Pre podozrenie, že patria k teroristickej organizácii, sme cez víkend zatkli dvoch mužov prichádzajúcich z Blízkeho východu, ktorí boli ubytovaní ako utečenci,“ uviedol pre agentúru Reuters Robert Holzleitner, hovorca prokuratúry v Salzburgu.

Kronen Zeitung tvrdí, že mužov mohla vyslať s falošnými dokladmi do Európy teroristická organizácia Islamský štát. Denník naznačuje, že azda boli členmi väčšej džihádistickej skupiny, ktorá plánovala v predvianočnom čase útoky. Muži sa dostali balkánskou migrantskou trasou do Rakúska v októbri.

K týmto špekuláciám sa však zatiaľ Viedeň priamo nevyjadrila. Predstaviteľ rakúskeho ministerstva spravodlivosti Christian Pilnacek uviedol, že keďže mužov zobrali do väzby, súd na to videl dôvod. Zároveň však dodal, že je predčasné hovoriť o tom, čo zadržaní skutočne pripravovali.

"Teror je na to prisilné slovo,“ odpovedal pre rakúsky rozhlas Pilnacek na otázku, aké úmysly mali zatknutí. Predstaviteľ ministerstva spravodlivosti tiež varoval pred automatickým spájaním utečencov s teroristami. "Sú to dve odlišné veci,“ povedal Pilnacek s tým, že si uvedomuje, o akú citlivú debatu ide. Preto úrady zverejnia len stopercentne overené informácie.

Debatu o terorizme a migrácii rozprúdila tiež správa z Nórska. U viac ako sto migrantov objavili úrady v ich mobilných telefónoch videá popráv, ktoré spáchal IS či symboly tejto teroristickej organizácie. Oslo priznáva, že vlna migrantov je taká veľká, že nie je schopné všetkých dokonale kontrolovať. Na druhej strane polícia uviedla, že len na základe nájdených videí sa nedá povedať, že ide o ľudí blízkych IS. Mnohí z nich mohli mať tieto symboly pri sebe, aby sa vyhli problémom s teroristami.

"Samozrejme, že si nemôžeme byť na sto percent istí,“ reagoval pre Pravdu taliansky bezpečnostný analytik Lorenzo Nannetti na to, či teroristi využívajú migrantskú cestu. "Nikto nemôže povedať, že sa to nikdy nestalo. Ale dávať znamienko rovnosti medzi migráciu a terorizmus je nesprávne. Potvrdzujú to aj spravodajské služby a bezpečnostné organizácie,“ tvrdí Nannetti.

Od útokov v Paríži z 13. novembra, ku ktorým sa prihlásil IS, vo viacerých krajinách Európy zatkli niekoľko podozrivých. Nie je však jasné, či bunka, ktorá sa podieľala na masakre, mohla byť súčasťou oveľa väčšej siete. Sedem teroristov zlikvidovala polícia alebo sa sami odpálili na mieste útokov. Pravdepodobného šéfa bunky Abdelhamida Abaaouda zastrelili 18. novembra. Dvaja teroristi, ktorí mali patriť k tejto skupine, sú stále na úteku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rakúsko #útoky v Paríži