Putin na výročnej tlačovke kritizoval Turecko a podporil USA

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyčítal tureckému vedeniu nielen novembrové zostrelenie ruského bombardéra, ktoré označil za "nepriateľský akt", ako aj to, že sa Ankara hneď obrátila na NATO, bez toho, aby sa pokúsila incident urovnať s Moskvou.

17.12.2015 11:45 , aktualizované: 14:20
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencie.
debata (513)

Tieto kroky Ankara podnikla napriek tomu, že Rusko bolo pred incidentom vraj ochotné spolupracovať s Turkami aj pri riešení „citlivých otázok nezapadajúcich do medzinárodného práva“.

Putin bližšie nespresnil, s akými návrhmi sa Turecko skôr na Moskvu obrátilo. „Povedali sme: chápeme vás a sme pripravení vám pomôcť,“ tvrdil.

Ak však Turci chceli zostrelením bombardéra dosiahnuť stiahnutie Ruska zo Sýrie, tak nič nedosiahli. „Ak Turci chceli lízať Američanom jedno miesto …, tak neviem, či postupovali správne,“ povedal Putin.

V súčasnosti „nevidí perspektívu“ opätovnej spolupráce s terajším tureckým vedením. Obvinil tiež Turecko, že sa na jeho území zotavujú severokaukazskí radikáli, podnikajúci v Rusku teroristické útoky.

Podobné obvinenia Putin adresoval gruzínskemu vedeniu v časoch, keď v Tbilisi stál pri kormidle moci prozápadný prezident Michail Saakašvili, ktorý s Ruskom v auguste 2008 zviedol päťdňovú vojnu o odštiepenecké gruzínske provincie Južné Osetsko a Abcházsko.

Putin podporil americký návrh rezolúcie BR OSN o sýrskej kríze. Ohľadom úlohy svojho spojenca v Damasku, prezidenta Bašára Asada, však ruský prezident na tlačovej konferencii v Kremli zdôraznil, že ruské stanovisko sa nemení a jedine sýrsky ľud smie rozhodnúť o svojej vláde. Urovnanie konfliktu podľa Putina môže byť iba politické, a teda vyžaduje ústupky oboch strán – a medzitým budú v Sýrii pokračovať nálety ruského letectva.

„Poviem teraz dôležitú vec: vcelku podporujeme iniciatívu Spojených štátov, vrátane prípravy rezolúcie BR OSN o Sýrii,“ povedal Putin o výsledkoch nedávnej návštevy šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho v Moskve.

„Vcelku sa nám to pozdáva a myslím, že aj sýrskym orgánom by to malo vyhovovať. V snahe vyriešiť konflikt je vždy možný kompromis, ale ústupky musia urobiť všetci. Je to iniciatíva USA, prezidenta (Baracka) Obamu a svedčí o tom, že USA a Európa sú znepokojené tým, čo sa deje na Blízkom východe, v Jemene, v Sýrii, v Iraku. Budeme všestranne napomáhať vyriešeniu tejto krízy, "povedal Putin. Uviedol, že má na mysli prípravu sýrskej ústavy a vytvorenie mechanizmu kontroly budúcich volieb, v ktorých "musí sama Sýria určiť, kto bude vládnuť“. Odchod Asada – po rokoch občianskej vojny so štvrťmiliónom obetí a miliónmi utečencov – požaduje sýrska opozícia a Západ.

Šéf Kremľa pripustil prítomnosť Rusov s vojenskými úlohami v Donbase

Putin pripustil prítomnosť Rusov plniacich vojenské úlohy na východe Ukrajiny, ale poprel, že by Moskva do Donbasu poslala pravidelné jednotky ruskej armády.

„Nehovorili sme, že tam nie sú ľudia plniaci isté úlohy, okrem iného vo vojenskej oblasti, ale to neznamená, že sú tam pravidelné jednotky. Uvedomte si rozdiel,“ povedal na tlačovej konferencii ohľadom možnej výmeny ukrajinskej pilotky súdenej v Rusku za dvoch zajatých ruských vojakov súdených v Kyjeve.

Reštrikcie v doprave s Egyptom zrušia, keď začnú platiť spoľahlivé opatrenia

Putin vysvetlil, že zrušenie letov do Egypta nebolo politickým rozhodnutím, ale šlo o otázku bezpečnosti.

Ubezpečil, že k prerušeniu leteckého spojenia s Egyptom sa neprikročilo preto, že by Rusko nedôverovalo egyptskej vláde. Putin, naopak, ocenil egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího za jeho osobnú statočnosť v boji s terorizmom.

Uviedol, že Rusko musí mať svojich zástupcov prítomných pri všetkých etapách leteckej prepravy ruských občanov z Egypta.

Ubezpečil, že Rusko odvolá všetky reštriktívne opatrenia týkajúce sa turistického ruchu v Egypte hneď po tom, ako začnú platiť spoľahlivé protiteroristické opatrenia.

Rusko prerušilo letecké spojenie s Egyptom po havárii ruského lietadla Airbus A321 spoločnosti Metrojet s 224 osobami na palube, ktoré smerovalo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Všetci pasažieri i členovia posádky zahynuli. Takmer všetky obete tragédie boli občanmi Ruskej federácie.

Moskva vo veci viedla vlastné vyšetrovanie a 17. novembra oznámila, že haváriu lietadla spôsobil výbuch bomby nastraženej teroristami. Egyptská technická vyšetrovacia komisia začiatkom tohto týždňa informovala, že doposiaľ nenašla nič, čo by svedčilo o nezákonnom zásahu do lietadla alebo teroristickom čine.

Vymenovanie Saakašviliho je podľa prezidenta pľuvancom do tváre Ukrajincov

Putin uviedol, že Rusko je pripravené na obnovenie vzťahov s Gruzínskom, ktoré prejavuje záujem o ich opätovné nadviazanie.

Súčasne však zdôraznil, že Moskva nezavinila zhoršenie rusko-gruzínskych vzťahov. Vyhlásil tiež, že rozpad Gruzínska spôsobila politika exprezidenta Michaila Saakašviliho.

Na margo vymenovania Saakašviliho do funkcie gubernátora Odeskej oblasti na Ukrajine Putin uviedol, že „dovoz takých – s prepáčením – politických dejateľov zo zahraničia na Ukrajinu“ je „pľuvancom do tváre ukrajinského národa“.

Šéf Kremľa dodal, že Rusko je pripravené zrušiť vízový režim s Gruzínskom.

Páchateľov vraždy Nemcova vraj nebude nikto kryť

Putin vyhlásil, že vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova musí byť vyšetrená a potrestaná. Súčasne však vyzval neprichádzať s predčasnými závermi. Ubezpečil, že „nikto nebude nikoho kryť“, ale apeloval, že „treba vyčkať na súd“.

Pokiaľ ide o tzv. čečenskú stopu v tejto kauze, Putin informoval, že s čečenským prezidentom Ahmedom Kadyrovom o nej nediskutoval, ani sa na to nechystá.

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin. Nemcov bol Putinovým veľkým kritikom – okrem iného aj za politiku Ruska voči Ukrajine. „Poznal som ho osobne,“ uviedol Putin. „On si vybral cestu politického boja, osobných útokov…ale ja som si na to zvykol“.

Nemcov krátko pred smrťou oznámil, že zhromažďuje podklady pre správu o účasti Ruska na ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny. Na základe jeho poznámok a materiálov, ktoré pripravoval a kompletizoval, ju potom dokončili a vydali jeho kolegovia z opozičnej strany RPR-Parnas.

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou priateľkou Annou Duryckou vracal po Veľkom moskovskom moste do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

Dcéry vraj majú v Rusku dôstojný život

Putin odpovedal aj na osobnú otázku, ktorá sa týkala jeho dvoch dcér. Uviedol, že obe žijú v Rusku, majú tam trvalý pobyt, vždy študovali len na ruských školách a momentálne sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu.

Putin síce najskôr upozornil, že neodpovedá na otázky o svojej rodine, vzápätí však uviedol, že jeho dcéry Marija a Jekaterina sa nevenujú ani politike, ani podnikaniu. Odmietol však konkretizovať, čím sa zaoberajú. „Žijú si svoj život, a to dôstojne,“ konštatoval s tým, že je na ne hrdý. Bližšie podrobnosti odmietol povedať s odvolaním sa na ich bezpečnosť.

Agentúra TASS v tejto súvislosti upozornila, že Putin nepoprel informáciu, že jeho dcéra Jekaterina predsedá Fondu národného intelektuálneho rozvoja pri Moskovskej štátnej univerzite (MGU); jej potvrdenie od neho chcel pýtajúci sa novinár.

Na margo projektu spresnil, že nie je dôležité, kto sa mu venuje, „podstatná je práca“. Vysvetlil, že projekt inicioval rektor MGU s tým, aby zastrešil inovátorov a tých, ktorí hľadajú špecialistov a inovácie.

Začiatkom tohto roka sa v médiách objavili správy, že Putinova 28-ročná dcéra Jekaterina, ktorá používa pseudonym Tichonovová, spojila svoje meno so spomínaným univerzitným projektom za 1,7 miliardy dolárov a predsedá údajne i spoločnosti Innopraktika. Obe inštitúcie dozerajú na výstavbu nového vedeckého centra Lomonosovej univerzity, kde je Putinova dcéra aj členkou akademickej rady.

Na hodnotiaciu tlačovú konferenciu ruského prezidenta sa tento rok akreditovalo 1390 novinárov.

Prvá otázka bola vo štvrtok venovaná ekonomickej kríze – Putin uviedol, že ruská ekonomika prekonala krízu, „prinajmenšom jej vrchol“.

Putin vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Podľa jeho slov vláda vedie zodpovednú finančnú politiku a kádrové zmeny nie sú nutné.

Ako sa už stalo zvykom, mnohí novinári sa snažili upútať pozornosť hovorcu Kremľa Dmitrija Medvedeva, aby im dal možnosť položiť otázku hlave štátu, preto si so sebou priniesli transparenty alebo hračky.

513 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Vladimir Putin #zostrelenie lietadla