USA a Kuba sa predbežne dohodli na obnovení leteckého spojenia

Spojené štáty a Kuba uzavreli dohodu o obnovení pravidelného leteckého spojenia medzi oboma krajinami. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničia. O konkrétnych podmienkach dohody budú teraz rokovať s Havanou americké letecké spoločnosti. Potrvá však niekoľko mesiacov, než budú lety obnovené, uviedla agentúra AP.

17.12.2015 16:24
Obama, Castro Foto: ,
Fotografia z apríla, na ktorej spolu v Paname rokujú prezident USA Barack Obama (vpravo) a prezident Kuby Raúl Castro.
debata

„Americké zákony naďalej zakazujú cesty na Kubu za účelom turistiky, užšie vzťahy v rámci komerčných leteckých aktivít však uľahčia rozvoj povolených ciest medzi oboma krajinami, čo je zásadný bod politiky prezidenta (Baracka Obamu) voči Kube,“ uviedlo v dnešnom vyhlásení americké ministerstvo zahraničia.

Medzi USA a Kubou teraz existuje priame letecké spojenie len formou charterovej dopravy. Pre cestujúcich to napríklad znamená kupovať drahé letenky a podstupovať prísne kontroly, ktoré ich nútia byť na letisku štyri hodiny pred odletom.

Washington a Havana po viac ako 50 rokoch napätých vzťahov v júli obnovili diplomatické vzťahy. V posledných mesiacoch Spojené štáty uvoľňujú voči Kube niektoré obmedzenia, americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať kancelárie. Obe krajiny pred týždňom uzavreli dohodu o obnovení poštových služieb.

Hlavným cieľom rokovaní oboch krajín je teraz odbúranie hospodárskeho embarga, ktoré Spojené štáty uplatňujú voči komunistickej Kube od roku 1960. Zaviedli ho v reakcii na znárodnenie majetku, ktorý patril americkým firmám a občanom. O dva roky neskôr Spojené štáty embargo zosilnili tak, že bola zakázaná väčšina obchodov s Kubou, ako aj cestovanie na ostrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Lety #Kuba #letecká doprava