Nová poľská vláda vymenila šéfa poľsko-slovenského centra NATO

Nová poľská vláda v noci na piatok vymenila šéfa čerstvo vytvoreného poľsko-slovenského kontrašpionážneho centra Severoatlantickej aliancie vo Varšave. Doterajší riaditeľ Krzysztof Dusza vraj minulý týždeň neposlúchol prepúšťací príkaz. Podľa agentúry AP sa zdá, že tento krok je súčasťou snahy konzervatívneho kabinetu dosadiť na kľúčové štátne posty lojálnych ľudí.

18.12.2015 15:33 , aktualizované: 20:27
debata (3)

Bývalý poľský minister obrany Tomasz Siemoniak nočnú operáciu označil za „absolútny škandál" a za „čin, ktorý v žiadnej krajine NATO nemá obdobu". V mene Poľska sa tiež Slovensku ospravedlnil.

Úradník poľského ministerstva obrany vnikol podľa zosadeného riaditeľa do centra o pol druhej v noci v sprievode vojenskej polície. „Povedal som im, že ich prítomnosť tu je nezákonná," uviedol Dusza, ktorý vraj o situácii informoval „slovenskú stranu a ďalších zahraničných partnerov". Poľskej televízii TVN24 ďalej povedal, že šéf vojenskej kontrarozviedky Piotr Bonczek sa domáhal vstupu aj do slovenských kancelárií.

Ministerstvo obrany Poľska sa obmedzilo na strohé vyhlásenie, ktoré potvrdzuje uvedenie nového šéfa do úradu. Minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski potom podľa agentúry AFP v poľskom rádiu povedal, že „poľskí pracovníci centra prišli o právo na prístup k dôverným dokumentom a museli ich nahradiť pracovníkmi, ktorí toto právo majú".

Slovenské ministerstvo obrany podľa svojho komunikačného odboru veľmi pozorne sleduje situáciu v Poľsku a aktuálne prebiehajú intenzívne konzultácie na viacerých úrovniach.

Vytvorenie centra Severoatlantickej aliancie pre kontrašpionážnu činnosť (NATO's Counter Intelligence Centre of Excellence) bolo dohodnuté v októbri v Spojených štátoch. Školiace stredisko by malo mať pobočku aj v Lešti. Pripojiť sa zatiaľ chce asi desiatka krajín okrem iného aj Česká republika, Maďarsko či Nemecko. Centrum v Lešti nebude určené pre spravodajských nováčikov. Agenti si v ňom budú vymieňať informácie o taktických postupoch, o používaní technických prostriedkov či o odovzdávaní informácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #NATO #kontrašpionážne centrum