Keňa: Moslimovia zachránili kresťanov pred útokom radikálov

Skupina kenských moslimov ochránila vlastnými telami kresťanov, keď všetci spoločne cestovali autobusom, ktorý prepadli. Teroristi zo somálskeho islamského hnutia Šabáb vpadli do vozidla a podľa svojho zvyku chceli oddeliť kresťanov od moslimov a tých prvých postrieľať.

22.12.2015 10:21
Somálsko Foto:
Príslušníci militantného zoskupenia aš-Šabáb.
debata (20)

Pri pondelkovom útoku na autobus smerujúci z Mandery do Nairobi sa im to nepodarilo, informovala stanica CNN. Kresťanov podľa výpovede očitého svedka zachránili moslimskí pasažieri, z ktorých väčšina boli ženy. Povedali ozbrojencom, že sú pripravené zomrieť spolu s ostatnými a vyzvali ich, aby ich buď zastrelili všetkých alebo nechali všetky na pokoji.

Mandera leží na hranici so Somálskom a Etiópiou a dlhá cesta do Nairobi na juhu Kene je považovaná za natoľko riskantnú, že autobusy mávajú policajnú eskortu. V tomto prípade sa policajtom pokazil automobil, takže autobus pokračoval sám a radikáli na neho zaútočili.

Šabáb sa v minulosti pokúšal ovládnuť Somálsko a vytvoriť tam fundamentalistický islamský štát. Do boja proti tomuto hnutiu sa zapojili okolité štáty vrátane Kene, takže príslušníci hnutia potom rozšírili útoky aj mimo územia Somálska. Podľa CNN sa snaží vyvolať rozpory medzi obyvateľmi pohraničia na somálsko-kenskej hranici.

Jedným z najbrutálnejších útokov týchto radikálov bolo aprílové prepadnutie univerzitného areálu v kenskom meste Garissa, kde zahynulo na 150 ľudí. Útočníci údajne študentov žiadali, aby zarecitovali niečo z Koránu, a kto toho nebol schopný, toho zastrelili.

V tomto ročnom období, keď sa v Keni hojne cestuje, teroristi často smerujú útoky na autobusy. Vlani pri prepade jedného autobusu zastrelili 28 cestujúcich, ktorí nepreukázali znalosť Koránu. V pondelok nariadili pasažierom, aby tí z nich, ktorí sú moslimovia, vystúpili. Cestujúci neposlúchli.

„Dali sme niektorým nemoslimom niečo zo svojho moslimského oblečenia, aby sa od nás nelíšili, a tesne sme si posadali k sebe,“ povedal moslimský pasažier Abdi Mohamud Abdi. Strelci odišli, ale pohrozili, že sa vrátia. Predstaviteľ ministerstva vnútra povedal, že polícia útočníkov prenasleduje.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #Šabáb