Radikáli z IS chcú údajne v Indonézii vytvoriť kalifát

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) sa snaží zvýšiť svoju prítomnosť v Indonézii a sníva o vytvorení "vzdialeného kalifátu" v tejto najľudnatejšej moslimskej krajine sveta. Vyhlásil to v utorok austrálsky minister spravodlivosti George Brandis.

22.12.2015 11:30
debata (2)

„Organizácia Islamský štát chce zvýšiť svoju prítomnosť a aktivitu v Indonézii, či už priamo alebo sprostredkovane,“ povedal Brandis denníku The Australian. V súvislosti s tým zdôraznil, že by to znamenalo ohrozenie záujmov Austrálie a Západu.

„Už ste počuli výraz ‚vzdialený kalifát‘? IS oznámil úmysel vytvoriť kalifáty mimo oblasť Blízkeho východu, v podstate provinčné kalifáty. Indonéziu pritom označil ako miesto pre tento svoj zámer,“ uviedol austrálsky minister deň po stretnutí ministrov a predstaviteľov polície Austrálie a Indonézie.

Organizácia extrémne násilníckych džihádistov Islamský štát vyhlásila kalifát na rozsiahlych územiach, ktorých sa zmocnila v Sýrii a v Iraku.

Austrálske úrady podľa denníka The Australian však veria, že IS má len malú šancu na vybudovanie kalifátu v Indonézii, ktorá je susedom Austrálie. Brendisov námestník Michael Keenan poukazuje na to, že vzostup IS, ktorý sa hlási k množstvu atentátov vo svete, destabilizuje bezpečnosť oboch krajín.

Indonéziu uvrhli do vlastnej vojny s terorizmom atentáty spáchané v roku 2002 na Bali, ktoré si vyžiadali 202 mŕtvych. Ale štát, ktorý sa rozkladá na mnohých ostrovoch juhovýchodnej Ázie, nezasiahli žiadne väčšie útoky od júla 2009, keď v luxusných hoteloch hlavného mesta Jakarty zahynulo deväť ľudí. Úrady však oznámili, že zmarili samovražedný útok plánovaný extrémistami tohtoročného 1. januára v Jakarte.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Islamský štát #kalifát