Novozélandský súd povolil vydanie Dotcoma do USA

Novozélandský súd rozhodol, že internetový magnát nemeckého pôvodu Kim Dotcom môže byť vydaný do Spojených štátov. Americká justícia ho požaduje kvôli obvineniam z porušovania autorských práv a ďalších zločinov. Dotcomovi právnici sa chcú proti verdiktu odvolať, uviedla agentúra AP.

23.12.2015 13:28
debata

Dotcom je v USA obvinený zo sprisahania za účelom porušenia autorských práv, z vydieračstva a prania špinavých peňazí. Austrálsky súd rozhodol takmer štyri roky po tom, čo do Dotcomovej vily v novozélandskom Aucklande vpadla polícia, aby dom prehľadala a zaistila dôkazy.

Spolu s Dotcomom rozhodol súd o vydanie ďalších troch údajných spolupáchateľov, bývalých predstaviteľov jeho impéria Megaupload. Sudca Nevin Dawson v zdôvodnení uviedol, že „jednoznačná prevaha dôkazov“ ho presvedčila, že by americké súdy mali mať možnosť nájsť odpovede na otázky spojené so všetkými obvineniami.

Obhajci boli s verdiktom veľmi nespokojní a oznámili, že sa odvolajú na súd vyššieho stupňa. „Dnes spravodlivosť nezvíťazila,“ uviedol na twitteri jeden z advokátov Ira Rothken.

Dotcom trvá na tom, že je legálny internetový podnikateľ. Americké úrady naopak tvrdia, že jeho teraz už zablokovaný Megaupload propagoval vo veľkom meradle online krádeže. Kriminálnou činnosťou server podľa USA zarobil vyše 175 miliónov dolárov (4,3 miliardy korún).

Prípad môže podľa expertov nastaviť budúce hranice toho, aký obsah internetu môžu úrady kontrolovať v rámci ochrany duševného vlastníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Dotcom