Cenu Karola Veľkého dostane budúci rok pápež František

Cenu Karola Veľkého, jedno z najprestížnejších európskych ocenení, prevezieme budúci rok pápež František. S odvolaním sa na vedenie spoločnosti pre udeľovanie ceny sídliace v západonemeckom Aachene o tom informovala agentúra DPA. V čase krízy vraj pápež ľuďom ponúka nádej a povzbudenie.

23.12.2015 14:11
pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (8)

„V tejto dobe, keď veľa občianok a občanov v Európe hľadá orientáciu, vysiela Jeho Svätosť pápež František posolstvo nádeje a povzbudenia,“ píše sa v zdôvodnení udelenia ceny. Najvyšší duchovný katolíckej cirkvi je vraj „hlasom svedomia“, ktorý Európe pripomína jej povinnosť snažiť sa o mier, slobodu, právo, demokraciu a solidaritu.

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov by slávnostná ceremónia odovzdania ceny nemala prebehnúť v Aachene, teda v meste úzko spojenom s Karolom Veľkým, ale v Ríme. Presný termín zatiaľ nie je známy. Tento rok ocenenie dostal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, u ktorého vedenie spoločnosti vyzdvihlo snahy o posilnenie európskej demokracie. Vlani cenu získal vtedajší predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Medzinárodná cena Karola Veľkého sa v Aachene udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľa patrí aj bývalý československý a český prezident Václav Havel, ktorému bola udelená v roku 1991.

V minulosti ocenenie dostali napríklad francúzsky prezident François Mitterrand spoločne s nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom, americký prezident Bill Clinton či nemecká kancelárka Angela Merkelová. V roku 2004 dostal „mimoriadnu“ Karlovu cenu Františkov predchodca, pápež Ján Pavol II. Prvým nositeľom ceny sa v roku 1950 stal zakladateľ paneurópskej myšlienky Richard Coudenhove-Kalergi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Cena Karola Veľkého