Český meteorológ: Bol to najteplejší rok za 165 rokov, bude ešte horšie

Úmorné horúčavy, ktoré sme tento rok zažili, budú v Česku o 50 rokov úplne bežnou klimatickou normou. A to, že v tomto roku bolo najteplejšie od roku 1850, tiež nie je náhoda, povedal v piatok pre spravodajský server Aktuálně.cz klimatológ Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

25.12.2015 11:02
debata (63)

„Keď si od onej hranice 1850 poskladáme najteplejšie roky podľa poradia, zistíme, že na špici budú všetky po roku 2000,“ hovorí český odborník.

Príčiny sú podľa neho v zásade dve: – Teplo a jeho rast zodpovedá trendu, ktorý kvôli rastúcemu množstvu skleníkových plynov v atmosfére zaznamenávame v posledných 50 rokoch. Nemalo by nás teda veľmi prekvapovať, že ten nadchádzajúci bude opäť rekordný. A veľmi pravdepodobne tomu tak bude aj v roku 2017, domnieva sa meteorológ. – Navyše, účinky skleníkových plynov teraz umocňuje niekoľko rokov odkladaný jav El Niňo. V dobe pôsobenia El Niňa totiž platí, že toto obdobie je teplejšie, pretože do atmosféry sa dostáva viac tepla z oceánov. Teplé roky El Niňa sa tak striedajú so studenými La Niňa. A nikdy presne nevieme, kedy prídu a ako dlho budú trvať, vysvetľuje odborník.

To, čo sme tohto roku v lete považovali za extrémne sucho s deviatimi dňami po sebe s teplotou nad 37 stupňov Celzia, bude pre Česko o 50 rokov celkom bežnou normou. So znižovaním emisií by sme si mali teda kvôli našim potomkom pohnúť, dáva za pravdu redaktorovi portálu Aktuálně.cz meteorológ Radim Tolasz z ČHMÚ.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy