Ruskí vyšetrovatelia vylučujú politický motív vraždy Nemcova

Ruskí vyšetrovatelia vylučujú, že by februárová vražda predáka ruskej opozície Borisa Nemcova mala politické pozadie.

25.12.2015 20:29
debata (97)

Motívy organizátorov aj vykonávateľov zločinu vraj boli čisto zištné, napísala v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, ktorý je obdobou americkej FBI.

Citovaný zdroj uviedol, že naďalej platí, že išlo o nájomnú vraždu. Organizátor zločinu, po ktorom sa stále pátra, aj vykonávatelia boli vedení zištnými dôvodmi, bola im sľúbená finančná odmena. Avšak pokiaľ ide o objednávateľa vraždy a jeho motívy, v spisoch vraj zatiaľ nefigurujú.

Pritom zástupcovia vyšetrovacieho výboru pri piatkovom zasadnutí moskovského súdu, ktorý sa prípadom zaoberá, podľa Interfaxu tvrdili, že „počas vyšetrovania prípadu bolo hodnoverne zistené, že vražda Némcova nie je nijako spojená s jeho štátnickou alebo politickou, verejnou činnosťou“.

Súd teraz prerokúva sťažnosť rodiny Nemcova proti odmietnutiu prekvalifikovať prípad na vraždu štátneho činiteľa. Podľa príbuzných nešlo len o „obyčajnú“ nájomnú vraždu zo zištných dôvodov. Žiadosť o prekvalifikovanie právni zástupcovia rodiny odôvodňujú tým, že Nemcov bol poslancom parlamentu Jaroslavskej oblasti, spolupredsedom opozičnej strany RPR-PARNAS a v minulosti zastával rôzne posty v ruskej vláde, bol gubernátorom a tiež poslancom Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Päťdesiatpäťročného Nemcova zastrelili 27. februára na moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Opozícia z vraždy niekdajšieho reformného vicepremiéra obviňuje ruské vedenie, vrátane prezidenta Vladimira Putina. Nemcov dlhodobo Kremeľ kritizoval a okrem iného mu vytýkal prístup k ukrajinskej kríze. Údajne pripravoval knihu s dôkazmi o účasti ruských ozbrojených síl do bojov na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov.

Ako bezprostredného vykonávateľa vraždy už mnoho mesiacov držia vo väzbe bývalého príslušníka špeciálneho čečenského bezpečnostného práporu Severa Zaura Dadajeva. Spolu s ním sú väznené štyri ďalšie osoby, ktoré mali zločinu napomáhať. Objednávateľom je podľa policajtov bývalý zástupca veliteľa práporu Sever Ruslan Geremejev, ktorý údajne patrí k ľuďom z najbližšieho okolia čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a ktorý po Nemcovovej vražde zmizol.

Podľa Interfaxu bola lehota na dokončenie predbežného vyšetrovania prípadu predĺžená do februára budúceho roka.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov