Niektoré európske metropoly vraj varovali pred možnými útokmi

Viedenská polícia v sobotu oznámila, že jedna "spriatelená" spravodajská služba varovala niekoľko európskych metropol, že medzi Vianocami a Novým rokom v Európe hrozí streľba či bombový útok. Vo Viedni už preto úrady zvýšili bezpečnostné opatrenia, hlavne v miestach výskytu väčšieho počtu ľudí. Žiadne akcie však neboli zrušené.

26.12.2015 19:17
debata (19)

„Boli spomenuté možné mená potenciálnych útočníkov, ktorí boli preverovaní. Vyšetrovanie založené na tomto preverovaní zatiaľ nedospelo ku konkrétnym výsledkom,“ uviedla bez ďalšieho spresnenia viedenská polícia vo vyhlásení. Rovnako tak neoznámila, ktorá tajná služba varovanie rozoslala a ktorých miest sa týka.

Varovanie, ktoré vydali niekoľko dní pred Vianocami, nespresňuje žiadny cieľ, a viedenské úrady preto nehodlajú rušiť žiadne akcie pripravované ku koncu roka, poznamenal web britského denníka The Guardian. Hovorca viedenskej polície Christoph Pölzl uviedol, že nie sú dôkazy o tom, že podozrivé osoby sú v Európe a že vôbec existujú. Odmietol prezradiť, ktoré ďalšie metropoly varovanie dostali.

Viedenská polícia bude dôkladnejšie sledovať miesta, kde je viac ľudí – najmä dejisko spoločenských udalostí a dopravné uzly. Rovnako tak bude venovať väčšiu pozornosť podozrivej batožine.

Varovanie prišlo šesť týždňov po útokoch v Paríži, kde islamisti zavraždili na rôznych miestach 130 ľudí a ďalších najmenej 350 osôb zranili.

Nedávno v Rakúsku zadržali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži dvojicu mužov. Podľa policajných zdrojov citovaných agentúrou AFP pochádza jeden z mužov z Alžírska, druhý je Pakistanec.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Európa #hrozba