Britániu sužujú záplavy, stovky ľudí evakuovali

Sever Anglicka naďalej sužujú veľké záplavy, kvôli ktorým museli domovy opustiť ďalšie stovky ľudí a tisícky obyvateľov postihnutých miest zostali bez prúdu. V grófstve Cumbria podľa denníka The Daily Telegraph vyslali na pomoc armádu. Výdatnými dažďami rozvodnené toky spôsobujú veľké problémy aj vo Walese a v Škótsku. Britský premiér David Cameron sľúbil pomôcť ľuďom postihnutým "bezprecedentnými" povodňami, ako to len bude možné.

27.12.2015 16:00
Británia, Anglicko, povodne Foto: ,
Členovia armády a záchranné tímy sa brodia zatopenými ulicami v anglickom meste York.
debata (1)

Zvlášť zasiahnuté sú grófstva Lancashire a Yorkshire, kde museli evakuovaťs tovky ľudí už v sobotu. V Leedse rieka Aire zaplavila niekoľko ulíc. Jej hladina je o dva metre vyššie ako normálne a ďalej stúpa. V častiach centra bol vyhlásený najvyšší stupeň výstrahy, ktorý znamená nebezpečenstvo ohrozenia životov.

Premiér David Cameron po zasadnutí vládneho výboru COBRA, ktorý sa zaoberá mimoriadnymi situáciami, poďakoval záchranárom a vojakom, ktorí pomáhajú ľuďom postihnutým povodňami. Oznámil tiež nasadenie ďalších vojakov. Cameron vyjadril súcit s ľuďmi postihnutými veľkou vodou práve „v tomto období roka“. Vláda v nasledujúcich rokoch zvýši investície do protipovodňových opatrení, sľúbil premiér.

Polícia vyzvala na evakuáciu 300 až 400 obyvateľov Yorku, kde sa z brehov vyliali rieky Ouse a Foss. Aj ich toky majú ďalej mohutnieť. Očakáva sa, že v pondelok popoludní bude hladina Ouse vrcholiť na viac ako piatich metroch, teda vysoko nad letným normálom. V mieste sútoku oboch riek, ktoré je proti zaplaveniu zvyčajne dobre chránené, sa musia urýchlene zvyšovať protipovodňové bariéry.

Ministerka životného prostredia Liz Trussová sa už nechala počuť, že kvôli súčasnej vážnej situácii bude potrebné revidovať doterajšie protipovodňové opatrenia. Uviedla, že na severe Anglicka dosiahli zrážky „nevídanej“ úrovne a protipovodňová ochrana bola prekonaná. Vláda sa tým bude musieť zaoberať.

Podľa britských meteorológov bude aj budúci týždeň na severe Anglicka v znamení výdatných dažďov a silného vetra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #povodne #anglicko #Škótsko