Začala sa evakuácia povstalcov zo sýrskeho mesta Zabadání

Sanitky a autobusy začali s evakuáciou povstaleckých bojovníkov z obkľúčeného sýrskeho pohraničného mesta Zabadání do Turecka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie povstalcov.

27.12.2015 22:56 , aktualizované: 28.12.2015 10:22
debata (41)

Evakuácia bojovníkov vrátane zranených prebieha na základe mimoriadnej dohody podporovanej OSN, ktorú medzi sebou uzatvorili bojujúce strany v sýrskej vojne.

V rámci tejto dohody budú môcť bezpečne odísť desiatky bojovníkov, ktorí boli mesiace obkľúčení v meste Zabadání, neďaleko libanonskej hraníc. Tí sa budú môcť stiahnuť do Bejrútu a z tamojšieho letiska pod ochranou Medzinárodného výboru Červeného kríža odletieť do Turecka.

Zhruba 300 rodín, nachádzajúcich sa v dvoch obliehaných šiitských dedinách – Fuá a Kafrajá – v severnej povstalcami spravovanej provincii Idlib, zároveň odvezie pozemný konvoj k tureckým hraniciam, skadiaľ následne odletia do Bejrútu, píše Reuters.

Oblasť Zabadání sa stala terčom ofenzívy libanonského radikálneho hnutia Hizballáh a sýrskej armády, ktoré sa snažili vytlačiť povstaleckých bojovníkov. Pre prezidenta Asada je oblasť veľmi dôležitá vzhľadom na blízkosť ako k sýrskej metropole, tak aj k libanonskej hranici.

Sýrska občianska vojna si podľa odhadov doteraz vyžiadala cez 250-tisíc obetí a z domovov vyhnala viac ako 11 miliónov ľudí. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí sa usilujú o zvrhnutie prezidenta Asada. Neprehľadnú situáciu v krajine využili ozbrojenci z hnutia Islamský štát a obsadili časť územia, najmä na severe.

Ich ofenzívu sa snažia zastaviť sýrski vojaci, kurdské jednotky, ale aj zahraniční spojenci na čele so Spojenými štátmi, ktorí podnikajú nálety na pozície islamistov. Na konci septembra začalo s bombardovaním v Sýrii aj Rusko, ktoré sa stalo terčom kritiky kvôli tomu, že svoje nálety nezameriava len na islamistov, ale ide mu o podporu Asadovho režimu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci