Ľudia evakuovaní zo Sýrie dorazili do Turecka a Libanonu

Autobusy a sanitky prevážajúce vyše 450 evakuovaných bojovníkov a civilistov z troch obliehaných miest v Sýrii dorazili do Turecka a Libanonu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z hraničných priechodov. Evakuácia pod záštitou Medzinárodného výboru Červeného kríža začala v pondelok ráno.

28.12.2015 17:17
sýria, konvoj, Foto: ,
Sýrčania a Libanončania mávajú na konvoj odvážajúci evakuovaných bojovníkov a civilistov zo Sýrie.
debata (21)
Do Zabadání, ktoré leží neďaleko libanonských hraníc, ráno vošiel konvoj autobusov a sanitiek. Kolóna vypravená z Libanonu odvážala asi 130 väčšinou zranených povstaleckých bojovníkov i civilistov do Bejrútu, odkiaľ odletí do Turecka. Potom sa majú presunúť opäť do Sýrie, do oblastí kontrolovaných povstalcami, uviedol Rami Abdal Rahmán zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie. Väčšina Zabadání bola zničená počas rozsiahlej ofenzívy, ktorú sýrska armáda v júli začala proti vzbúrencom.

Zároveň so sťahovaním povstalcov zo Zabadání sa začala evakuácia asi 330 civilistov z dvoch posledných provládnych šiitských miest v provincii Idlib. Ľudia odtiaľto smerovali do Turecka, potom mali odletieť do Libanonu a odtiaľ sa dostať do oblastí Damasku, ktoré ovláda sýrsky režim.

Prímerie pre Zabadání a pre mestá Fúa a Kafrajá, ktoré ležia v prevažne povstaleckej provincii Idlib, bolo dohodnuté už v septembri. V októbri však musela byť humanitárna operácia odložená, pretože sa v oblasti vyostrili vojenské aktivity.

Šesťmesačné prímerie medzi vládou a povstalcami sa rokovalo pod záštitou OSN. Sprostredkovateľmi vyjednaného prímeria boli Irán a Turecko, teda krajiny, ktoré podporujú opačné strany konfliktu. Irán stojí za Damaskom, zatiaľ čo Turecko je od začiatku bojov kritikom sýrskej vlády. Vďaka prímeriu sa najskôr do miest mohla dostať humanitárna pomoc, následne sa začala aj evakuácia zranených civilistov a bojovníkov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #evakuácia