Sýria: Evakuácia stoviek ľudí z obkľúčených oblastí sa skončila

Evakuácia stoviek civilistov a povstaleckých bojovníkov s rodinami z troch dlhodobo obkľúčených lokalít v Sýrii sa v pondelok skončila. Evakuácia prebehla na základe mimoriadnej dohody podporovanej OSN, ktorú medzi sebou uzatvorili strany bojujúce v daných oblastiach. Oznámila to agentúra Reuters s tým, že lietadlá s evakuovanými Sýrčanmi pristáli na letiskách v libanonskom Bejrúte a tureckej provincii Hatay.

29.12.2015 09:23
debata (15)

Dve lietadlá s približne 330 sýrskymi bojovníkmi a civilistami, evakuovanými z dvoch provládnych šiitských dedín na severozápade Sýrie, pristáli podľa nemenovaného zdroja z OSN v Bejrúte. Približne v rovnakom čase pristálo na letisku v Turecku lietadlo s takmer 130 povstaleckými bojovníkmi uviaznutými v pohraničnom meste Zabadání pri hraniciach s Libanonom.

Prevažne zranených povstaleckých bojovníkov odviezli v pondelok ráno autobusmi a sanitkami zo Zabadání do neďalekého Libanonu. Z tamojšej metropoly Bejrút následne za asistencie Medzinárodného výboru Červeného kríža odleteli do Turecka. Zabadání je jedným z posledných miest na sýrsko-libanonských hraniciach, ktoré ovládajú vzbúrenci.

Zároveň bolo evakuovaných aj približne 330 civilistov a bojovníkov z dvoch obliehaných provládnych blízko seba ležiacich šiitských dedín – Fuá a Kafrajá – v severozápadnej provincii Idlib, ktorej väčšinu kontrolujú vzbúrenci. Autobusy ich odviezli k tureckým hraniciam, skadiaľ odleteli do Bejrútu.

V rámci širšej snahy o ukončenie sýrskej občianskej vojny, ktorá si počas piatich rokov vyžiadala už viac než 250-tisíc životov, sa OSN a viaceré zahraničné vlády snažia dojednať lokálne prímeria a dohody o bezpečnom odchode civilistov z obliehaných zón.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #evakuácia