Šéf mestského parlamentu v anektovanom Sevastopoli odstúpil

Šéf mestského snemu v Sevastopoli Alexej Čalyj odstúpil. Podľa médií to zdôvodnil tým, že od pripojenia k Rusku sa neurobilo nič pre rozvoj mesta, a vyzval gubernátora, aby z toho vyvodil dôsledky. Rusko vlani Krym anektovalo a mestu Sevastopoľ, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila, udelilo postavenie autonómneho "federálneho mesta".

29.12.2015 16:16
debata (48)

„Je to pre mňa úplne nečakané rozhodnutie, ktoré rešpektujem, niečo mi však hovorí, že rozhodovali emócie,“ vyhlásil gubernátor Sergej Meňajlo. Dodal, že Sevastopoľ síce trápia „objektívne a subjektívne ťažkosti“, ale tie môžu vyriešiť jedine miestna vláda a snem spoločne. Vyzval Čalého, aby netrucoval, ale pristúpil ku „konštruktívnej práci pre blaho Sevastopoľa a jeho obyvateľov“.

Médiá pripisujú demisiu Čalého mocenskému boju medzi oboma vodcami Sevastopoľa. Predseda poslaneckého klubu vládnej strany Jednotné Rusko, ktorej patrí 22 z 24 kresiel v mestskom sneme, agentúre TASS povedal, že teoreticky by mohol Čalého nahradiť ktokoľvek, ale fakticky za neho náhrada nie je.

Čalyj si ponechal poslanecký mandát a snem bude riadiť až do januárovej schôdze. Čalyj bol na jar 2014, kedy sa organizovalo pripojenie polostrova k Rusku, zvolený miestnymi Rusmi „ľudovým starostom“ Sevastopoľa a tiež spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom potvrdzoval pripojenie Sevastopoľa k Rusku. Nakoniec na neho zostalo „len“ kreslo šéfa mestského parlamentu. Z tejto pozície kritizoval vládcov mesta za neuspokojivé výkony.

„Nepokročili sme vpred ani v jedinej veci, a tak sa dôvera voličov blíži k vyčerpaniu,“ vyhlásil Čalyj po oslavách prvého výročia pripojenia Krymu a Sevastopoľa k Rusku. Sľúbil vtedy, že odstúpi, ak sa situácia nezmení k lepšiemu.

Konflikt vo vedení mesta sa ďalej prehlboval. Začiatkom leta médiá informovali, že sa Čalyj chystá udať gubernátora na prokuratúre, pretože odmietol prepustiť svojho zástupcu, ktorému mestský snem vyslovil nedôveru. V auguste sa potom začal zber podpisov pod petíciu k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby v Sevastopoli urobil poriadok. Usporiadať demonštráciu proti gubernátorovi však vtedy mestské úrady prívržencom Čalého nepovolili. Kremeľ potom Čalému údajne odporučil, aby si nehral na opozičníka a nepodnikal sabotáže.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sevastopoľ