Nemecká ministerka práce chce obmedziť dávky cudzincom z EÚ

Nemecká ministerka práce a sociálnych vecí Andrea Nahlesová chce predložiť návrh zákona, ktorý by obmedzoval nárok cudzincov z krajín Európskej únie na sociálne dávky v Nemecku. Uviedla to v rozhovore poskytnutom listu Rheinische Post. K podobnému kroku už minulý týždeň vyzvala vplyvná poslankyňa bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Gerda Hasselfeldtová.

29.12.2015 19:17
debata (40)

„Musíme obce uchrániť od toho, aby sa museli neobmedzene starať o cudzincov z krajín Európskej únie, ktorí sú bez prostriedkov,“ uviedla Nahlesová, ktorá v koaličnej vláde zastupuje Sociálnodemokra­tickú stranu (SPD). Vyjadrením reagovala na nedávne rozhodnutie Spolkového sociálneho súdu (BSG), podľa ktorého majú cudzinci z krajín EÚ s bydliskom v Nemecku viac ako šesť mesiacov nárok na sociálne dávky.

Už minulý týždeň vyzvala poslankyňa a predsedníčka klubu bavorskej CSU v Spolkovom sneme Gerda Hasselfeldtová, aby vláda prijala zákon obmedzujúci nárok prisťahovalcov z krajín EÚ na sociálne dávky. Rozhodnutie sociálneho súdu je totiž podľa nej „nové veľké lákadlo pre migráciu chudobných ľudí z východoeurópskych štátov“.

Spolkový sociálny súd (BSG) zverejnil 3. decembra svoje rozhodnutie vo veci sociálnych dávok pre prisťahovalcov z krajín EÚ hľadajúcich v Nemecku prácu. Po polročnom pobyte im štát musí vyplácať určité sociálne dávky v zákonnej výške. Dávky v prípade dlhodobej nezamestnanosti im však podľa súdu neprislúchajú.

Podľa odhadu nemeckého Zväzu miest a obcí by dodatočný nárok na finančnú podporu získalo asi 130-tisíc ľudí. Práve zaťaženiu obcí chce Nahlesová zabrániť. Obce v súčasnosti riešia dosť nových úloh v súvislosti s príchodom utečencov, uviedla ministerka. S vypracovaním návrhu zákona bude podľa nej musieť ministerstvo práce a sociálnych vecí počkať na zdôvodnenie rozsudku.

Súd rozhodoval na základe prípadu ženy pôvodom z Bosny, ktorá má švédske občianstvo, ale s rodinou žije v Nemecku. Úrady jej odmietali vyplácať dávky v nezamestnanosti aj sociálne príspevky na dieťa. Súdny dvor EÚ, kam sa prípad dostal, túto prax posvätil, BSG však rozhodol inak, a preto budú musieť prípad znovu prerokovať aj súdy nižšej inštancie.

Denník Die Welt napísal, že nemecké spolkové krajiny plánujú v budúcom roku vynaložiť na riešenie utečeneckej krízy okolo 17 miliárd eur. Do krajiny tento rok prišlo podľa posledných zverejnených čísel už viac ako milión migrantov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sociálne dávky