Rusko vyzvalo Ankaru, aby zadržala „vraha" zostreleného pilota

Rusko vyzvalo Ankaru, aby zadržala údajného vraha ruského pilota, ktorého bombardér zostrelila v novembri nad turecko-sýrskou hranicou turecká stíhačka. Informujú o tom zahraničné médiá. Pilot sa z padajúceho lietadla katapultoval, ale keď klesal padákom k zemi, zastrelili ho povstalci na sýrskej strane hranice. Navigátora stroja zachránilo sýrsko-ruské vojenské komando.

30.12.2015 19:32
debata (102)

„Požadujeme okamžité opatrenia zo strany tureckých orgánov, aby zadržali Alparslana Çelika a jeho komplica a aby ich postavili pred súd za vraždu ruského pilota," uviedla podľa agentúry AFP hovorca ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Turecký občan Çelik, ktorý bojuje po boku menšinových turkménskych povstalcov v Sýrii, v rozhovore s tureckým denníkom Hürriyet vyhlásil, že má čisté svedomie. Zdôraznil, že ho nezaťažuje pomyslenie na zabitie niekoho, kto sa podieľal na každodennom bombardovaní turkménskych civilistov.

Z toho istého obvinilo Turecko už niekoľkokrát aj priamo Rusko, ktoré v septembri začalo podnikať nálety na povstalecké ciele v Sýrii. Svojimi útokmi sa Moskva však neobmedzuje iba na radikálnu organizáciu Islamský štát (IS), ale cieli na všetkých odporcov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa Turecka a západných krajín pritom neberie žiadne ohľady na civilistov.

„Pomsta je najprirodzenejším právom," povedal v rozhovore Çelik, bez toho, aby priamo priznal, že na pilota strieľal či k tomu dal svojim spolubojovníkom príkaz. Podľa Zacharovovej priznal podiel na pilotovej „vražde" a svoj čin navyše ani neľutuje.

Ruská hovorkyňa tiež prejavila „prekvapenie a rozhorčenie" nad tým, že významné turecké noviny predstavujú platformu, na ktorej sa vrahovia a teroristi chvália svojimi zločinmi a šíria nenávisť proti Rusku a ruskému ľudu prostredníctvom nacionalistickej ideológie.

Incident z 24. novembra, pri ktorom turecká stíhačka F-16 zostrelila bombardér Suchoj-24, označil ruský prezident Vladimír Putin za „bodnutie do chrbta" zo strany Turecka. To už niekoľkokrát protestovalo proti tomu, že ruské lietadlá narušujú turecký vzdušný priestor.

Moskva po incidente prijala sériu odvetných opatrení – od sprísnenia vízovej povinnosti pre tureckých občanov idúcich do Ruska, až po embargo na vybrané turecké potraviny.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #zostrelená stíhačka