Odtrhnutý čln v Severnom mori minul ohrozené ropné plošiny

Obavy, že by odtrhnutý 110 metrov dlhý nákladný čln bez posádky, unášaný rozbúrenými vlnami Severného mora, mohol naraziť do ropných zariadení v nórskom sektore, sa rozplynuli, keď ich dnes v bezpečnej vzdialenosti minul a posádke vlečného remorkéra sa podarilo zachytiť jeho vlečné lano.

31.12.2015 18:03
debata

Ropné spoločnosti uviedli, že sa pripravujú dopraviť nazad evakuovaných zamestnancov a obnoviť produkciu, ktorú dnes v rámci prevencie zastavili, informovala tlačová agentúra DPA.

Odtrhnutý čln vlečú nazad do Nórska, uviedol hovorca spoločnosti Eide Marine, ktorej čln patrí, Kjartan Mehammer. Potvrdil, že „situácia je už pod kontrolou“.

Tesne pred zachytením vlečného lana unášalo more čln smerom k nórskej pevnine, preč od ropných polí v Severnom mori. Žiadne iné zariadenia už v ceste nemal.

Unášaný čln minul o jeden kilometer ropné pole Valhall, ktoré leží v najjužnejšej časti nórskeho sektora, povedal agentúre DPA Per Hansen, hovorca spoločnosti British Petroleum Norway. Tá pred tým evakuovala vyše 200 zamestnancov z dvoch ropných plošín v Severnom mori a zastavila ťažbu, keďže hrozila kolízia člnu so zariadeniami.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropné plošiny #čln