Francúzi nechcú za nového prezidenta Hollanda ani Sarkozyho

Jasná väčšina Francúzov si podľa prieskumu neželá, aby v prezidentských voľbách na jar 2017 kandidoval ľavicový prezident François Hollande ani jeho pravicový predchodca Nicolas Sarkozy. Doterajší vývoj na francúzskej politickej scéne pritom naznačuje, že duel týchto dvoch osobností z volebného roku 2012 by sa mohol opakovať aj v roku 2017, uviedol to v sobotu web týždenníka Le Point.

02.01.2016 11:44
debata (9)

V prospech kandidatúry súčasného a minulého prezidenta je len 25 percent respondentov, ukázala anketa, ktorej výsledky zverejnila v tlači agentúra Odoxa. Väčší odpor prejavili účastníci prieskumu len ku kandidatúram predstaviteľov krajnej ľavice Jeana-Luka Mélenchona a Cécile Duflotovej.

Jediným politikom, ktorého si teraz želá za prezidentského kandidáta väčšina Francúzov (56 percent), je starosta mesta Bordeaux a bývalý konzervatívny premiér Alain Juppé. A to ako medzi voličmi tradičnej pravice (71 percent) aj ľavice (62 percent). Ďaleko za ním sa v ankete umiestnili ďalší možní kandidáti, socialistický premiér Manuel Valls (37 percent) a šéfka krajnej pravice Marine Le Penová (33 percent).

Autori prieskumu upozorňujú na stúpajúcu popularitu ministra hospodárstva a bývalého bankára Emmanuela Macrona, ktorý slúži ako nestraník vo Vallsovej socialistickej vláde a je zástancom liberálnejšej politiky.

Väčšina ľavicových i pravicových voličov (spolu 55 percent) ho považuje za osobnosť, ktorá by mohla najlepšie presadzovať potrebné zmeny. Má ešte len 38 rokov, čo komentáre označujú za nevýhodu pre boj o prezidentské kreslo. Neočakáva sa ani, že by kandidoval.

Záujem kandidovať v najbližších prezidentských voľbách dal už najavo predovšetkým Sarkozy, ktorý bol vlani zvolený do čela hlavnej opozičnej pravicovej strany Republikáni (LR). Hollande tiež naznačil, že by sa rád uchádzal o druhý mandát. Kandidovať vraj bude len vtedy, ak sa mu podarí znížiť nezamestnanosť v krajine, ktorá sa zatiaľ naopak stále zvyšuje.

Všetci kandidáti za tradičnú ľavicu a pravicu budú musieť podľa analytikov v prvom kole prezidentských volieb tvrdo bojovať s Marine Le Penovou. Minulé voľby do europarlamentu a nedávne regionálne voľby totiž ukázali, že jej strana má už tak veľký počet voličov, že môže vyhrať prvé kolo prezidentských volieb.

V rozhodujúcom druhom kole by však bola zrejme v súboji proti akémukoľvek umiernenému kandidátovi porazená, pretože by sa proti nej spojili voliči tradičnej ľavice aj pravice.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Nicolas Sarkozy #Francois Hollande