Ozbrojení farmári nechcú opustiť úradnú budovu v USA

Už tretí deň okupuje skupina ozbrojených farmárov v americkom štáte Oregon úradnú budovu, ktorú obsadila na podporu dvojice odsúdených podpaľačov. Odmietajú odísť, pokiaľ nebudú splnené ich požiadavky. Úradom však nie je jasné, čo vlastne skupina chce, uviedla televízia CNN.

04.01.2016 14:49
Oregon, rančeri, Foto: ,
Pochod na podporu otca a syna Hammondovcov, ktorým súd ešte dodatočne vymeral ešte niekoľkoročné tresty väzenia.
debata (25)

Oregonskí rančeri podporujú svojich kolegov, otca a syna, ktorí dostali trest väzenia za podpaľačstvo na pozemkoch, ktoré si prenajímali od štátu. Odsúdení tvrdia, že sa iba snažili zničiť invazívnu burinu, avšak súd bol iného názoru. Konflikt sa začal v sobotu protestným pochodom a následným vniknutím do budovy správy miestneho národného parku, počas dvoch dní sa však vyvinul v širší protivládny protest, ktorý zatiaľ nemá východisko.

„Nemáme v úmysle proti komukoľvek použiť silu, ale ak bude použitá proti nám, budeme sa brániť," povedal CNN hovorca skupiny Ammon Bundy.

Podľa prokuratúry Dwight (73) a Steven (46) Hammondovci založili v roku 2001 a potom znovu v roku 2006 požiare a zničili vyše 50 hektárov štátnych pozemkov. Dôvodom vraj ale nebola burina, ako tvrdia oni, ale zahladenie stôp po nelegálnom love. Obaja si síce už pôvodné tresty vo výške troch a 12 mesiacov odpykali, súd im však dodatočne vymeral ešte niekoľkoročné tresty, na ktoré majú nastúpiť v pondelok. Ich výšku sudca zdôvodnil tým, že rančeri úmyselným založením ohňa ohrozili životy hasičov.

Podľa Bundyho sa štát Hammondovcom mstí za to, že mu odmietli predať svoje pozemky. Protestujúci však dodnes neoznámili, či im ide o zmenu trestov pre spomínanú dvojicu, o zmenu prístupu k vlastníkom alebo nájomcom pozemkov alebo o niečo iné.

Protestujúci okupujú budovu správy národného parku Malheur, ktorý podľa Bundyho zaberá plochu stovky bývalých rančov a rozrastá sa na úkor farmárov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #farmári #Oregon