Macedónsky premiér odchádza, aby sa vrátil

Je to demisia s ručením obmedzeným. Macedónsky premiér Nikola Gruevski v piatok ponúkol parlamentu svoju rezignáciu. Formálne tak splnil záväzok, že uvoľní miesto technickej vláde, ktorá dovedie krajinu k predčasnými voľbám. Na tomto scenári sa vlani pod tlakom Bruselu dohodli vládne a opozičné strany, keď ich vyhrotený konflikt už hrozil prerásť do pouličných násilností. Zo svojho odchodu však kontroverzný premiér spravil drámu. Pri jej rozuzlení musel znova asistovať rakúsky eurokomisár Johannes Hahn.

16.01.2016 13:00
Macedónsko, Gruevski Foto: ,
Macedónsky premiér Nikola Gruevski podmienečne odstúpil. "Rezignačný list nadobudne účinnosť sto dní pred oficiálnym dátumom volieb," vyhlásil.
debata (1)

Eurokomisár pre susedskú politiku prišiel v piatok do Skopje už piaty raz za sedem mesiacov, aby dozrel na plnenie dohody, ktorú vlani znepriateleným stranám pomohol uzavrieť. „Pätnásteho januára je kľúčový hraničný termín politickej dohody, ktorej splnenie je rovnako dôležité pre vládu aj občanov krajiny,” povedal pred začatím maratónskych rokovaní s predstaviteľmi štyroch hlavných politických strán. "Očakávam, že nedotiahnuté prvky politickej dohody sa vyriešia počas mojej návštevy a umožnia tak volebným orgánom usporiadať dôveryhodné voľby podľa dohodnutého časového harmonogramu,“ citoval ho portál BalkanInsight.

Podmienená rezignácia premiéra ukazuje, že si je sám vedomý, že termín overenia voličských zoznamov sa nestihne.
Zoran Zaev, líder macedónskej opozíce

Podľa spomínaného harmonogramu by sa voľby mali konať 24. apríla. A sto dní pred nimi mala Gruevského kabinet nahradiť dočasná vláda. Opozičná sociálna demokracia sa odchodu národno-konzervatívneho premiéra, ktorého obviňuje z diktátorských sklonov, už dlho dožaduje. Jej líder Zoran Zaev však súčasne presadzuje, aby boli voľby vypísané na neskôr ako na apríl. Termín podľa neho treba prispôsobiť časovému sklzu pri plnení iných bodov dohody, ktoré by mali znemožniť volebné podvody a mocenské zneužívanie médií.

Gruevski odklad odmieta. Voľby chce mať za sebou čím skôr, kým mu neklesnú preferencie, vďaka ktorým je zatiaľ favoritom na víťazstvo. Na jar by tak mohol desiate výročie svojho príchodu k moci osláviť návratom do premiérskeho kresla.

V abdikačnej reči svoje odstúpenie Gruevski jednoznačne podmienil tým, že do sto dní sa budú konať nové voľby. Jeho poistkou je predseda parlamentu, ktorý v piatok vyhlásil, že o rezignačnom liste premiéra dá hlasovať až podľa toho, ako dopadnú rokovania lídrov strán s eurokomisárom.

Sociálni demokrati, ktorí výsledky podľa nich zmanipulovaných predvlaňajších volieb neuznali, obviňujú vládu, že sa zrevidovaniu starých voličských zoznamov s desaťtisícmi čiernych duší bráni v snahe o nové machinácie. „Podmienená rezignácia premiéra ukazuje, že si je sám vedomý, že termín overenia voličských zoznamov sa nestihne,“ citovalo rádio Deutsche Welle Zaeva po piatkovom stretnutí s Hahnom. „Pre opozíciu je však najdôležitejším faktorom zabezpečiť krištáľovo čisté voľby,“ dodal.

Konflikt medzi vládou a opozíciou sa nebezpečne vyostril vlani, keď Zaev začal bombardovať Gruevského závažnými odhaleniami. Tie sa opierali o nahrávky, usvedčujúce premiéra a jeho spolupracovníkov zo zneužívania moci, z volebných prechmatov, manipulácie s tendrami a dokonca i z ovplyvňovania vyšetrovania prípadu protivládneho demonštranta, ktorého policajt ubil na smrť. Zaev tvrdil, že záznamy, ktoré získal od „vlastenca z domácich bezpečnostných štruktúr“, sú dielom macedónskych tajných služieb, ktoré nezákonne odpočúvali približne dvadsaťtisíc ľudí – nielen kritikov vlády, novinárov, prokurátorov a sudcov, ale aj západných diplomatov. Gruevski sa obhajoval tým, že odpočúvania majú na svedomí nemenované cudzie tajné služby a zverejňované nahrávky boli technicky upravené.

Aféra tak vybičovala vášne, že vlani koncom jari už metropola Macedónska začala pripomínať Kyjev v čase majdanov a antimajdanov. Keď už hrozilo, že konfrontácia prerastie do násilností, zasiahol Brusel. Jeho diplomati znepriatelené strany v kandidátskej krajine EÚ posadil za rokovací stôl a doviedli ich k dohode o predčasných voľbách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #Nikola Gruevski