Západ víta naplnenie dohody s Iránom, Izrael protestuje

Západné mocnosti takmer jednomyseľne privítali oznámenie o naplnení minuloročnej dohody s Iránom o jeho jadrovom programe, ktoré v sobotu zverejnila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Naopak Izrael kritizuje sobotňajšej oznámenia USA a EÚ, že rušia protiiránske sankcie. Irán sa podľa Izraelčanov neprestane usilovať o vývoj jadrovej zbrane.

17.01.2016 12:08
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neverí, že Irán upustí od snahy vyvinúť jadrovú zbraň.
debata (28)

„Blízky východ i svet sú teraz bezpečnejším miestom,“ uviedol britský minister zahraničia Philip Hammond. Dohoda podľa neho dostatočne oslabila iránske jadrovej ambície. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier hovorí o „historickom úspechu diplomacie“. Podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna je naplnenie záväzkov jadrovej dohody dôležitým míľnikom.

„Irán uskutočnil významné kroky, o ktorých mnohí, a zdôrazňujem mnohí, pochybovali, že sa kedy stanú. A to by malo byť ocenené,“ povedal americký minister zahraničia John Kerry. Zároveň dodal, že až ďalšie roky ukážu, či bude Irán dohodu vo všetkých smeroch napĺňať. Podobne ako Hammond si aj Kerry myslí, že svet je teraz bezpečnejší.

Izrael naopak rušenie pritiizraelských sankcií kritizuje. „Aj keď Irán podpísal dohodu o svojom jadrovom programe, neupustil od snahy vyvinúť jadrovú zbraň a naďalej koná tak, aby destabilizoval Blízky východ, a porušovaním svojich medzinárodných záväzkov šíri terorizmus po celom svete,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Predseda izraelskej vlády neskôr podľa agentúry AFP zdôraznil, že politika Izraela zostane rovnaká: „Nedovoliť Iránu získať jadrovú zbraň.“

Iránsky prezident Hasan Rúhání označil dohodu za zlatú stránku histórie Iránu. „Otvorili sme novú kapitolu vzťahov medzi Iránom a svetom,“ povedal Rúhání. Dodal, že takéto vzťahy sú v znamení priateľstva, bez zášte a bez podozrievania. „Všetci sú šťastní, až na sionistov, vojnových štváčov, ktorí sa snažia vyvolať sektársku vojnu medzi islamskými národmi, a na zástancov tvrdej línie v americkom Kongrese,“ dodal Rúhání, citovaný agentúrou Reuters.

Irán dohodu o obmedzení svojho jadrového programu uzavrel vlani v júli so šiestimi veľmocami (Francúzsko, Británia, USA, Rusko, Čína a Nemecko). Zaviazal sa k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, k vyvezeniu väčšiny už obohateného uránu, k prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku.

Oznámenia MAAE, že Iránci svoje záväzky plnia, okrem iného automaticky znamená ukončenie mnohých protiíránských sankcií vyhlásených OSN. Irán tak okrem iného získava prístup ku 100 miliardám dolárov z ropných príjmov, ktoré mal blokované v bankách v zahraničí.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrová dohoda