Europoslanci vidia príležitosť na vznik obrannej únie

Európsky parlament prijal uznesenie, ktoré vyzýva štáty Európskej únie, aby poskytli Francúzsku pomoc v boji proti radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS). Európska únia po novembrových útokoch v Paríži prvýkrát vo svojej histórii aktivovala článok úniovej zmluvy o tom, že ostatné krajiny napadnutému štátu poskytnú pomoc a podporu všetkými prostriedkami. Podľa europoslancov je to krok k obrannej únii.

21.01.2016 13:59
debata (28)

Podľa europoslancov má teraz EÚ vďaka aktivácii článku príležitosť vybudovať základy silnej obrannej únie, ktorá bude schopná čeliť všetkým hrozbám. „Iba s autonómnou bezpečnostnou a obrannou kapacitou bude EÚ dostatočne vybavená a pripravená, aby mohla čeliť obrovským hrozbám a rizikám pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť,“ uvádza rezolúcia.

V uznesení, ktoré europarlament prijal v pomere 406 hlasov proti 212, európski zákonodarcovia okrem iného vyzývajú ministerku zahraničia EÚ Federicu Mogheriniovú, aby vypracovala usmernenia pre prípadné využitie článku v budúcnosti. To by malo proces uľahčiť. Poslanci tiež volajú po hlbokej politickej diskusii, z ktorej by vzišli odpovede na to, čo môžu jednotlivé krajiny Francúzsku ponúknuť. Rokovania majú sprostredkovať úniové inštitúcie.

Francúzsko o pomoc požiadalo vlani v novembri, všetkých 27 ostatných členských štátov EÚ prisľúbilo Parížu priamu alebo nepriamu vojenskú podporu v zahraničných operáciách v Sýrii i ďalších oblastiach.

Klauzula, ktorú EÚ po prvýkrát v histórii aktivovala, sa týka siedmeho paragrafu 42. článku úniovej zmluvy. Príslušný text uvádza, že „ak sa členský štát stane na svojom území terčom ozbrojenej agresie, poskytnú mu ostatné členské štáty pomoc a podporu všetkými prostriedkami, ktoré sú v ich moci“. Francúzsko sa v novembri stalo terčom útoku teroristov hlásiacich sa k IS, ktorí zabili 130 ľudí. Prezident François Hollande následne vyzval na vznik širokej medzinárodnej koalície, ktorá by proti IS bojovala.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #Francois Hollande #Federica Mogheriniová #IS