Kontaminovaná voda v meste Flint je ľudská tragédia

Desiatky ľudí so zdravotnými problémami, vyhlásenie stavu ohrozenia a priama intervencia prezidenta Baracka Obamu pritiahli pozornosť médií na chudobné americké mesto Flint. Jeho obyvateľom už vyše roka tečie z kohútikov kontaminovaná voda.

22.01.2016 14:01
voda, Flint, USA, kontaminácia Foto: ,
Voda v americkom meste Flint je kontaminovaná olovom. Desiatky obyvateľov majú vážne zdravoté problémy, Barack Obama vyhlásil v meste stav ohrozenia.
debata (27)

Zatiaľ čo Obama prisľúbil mestu desiatky miliónov dolárov, guvernér štátu Michigan čelí výzvam na odstúpenie. Dôvodom je jeho rozhodnutie, ktoré priviedlo do Flintu znečistenú vodu. Zo svojej funkcie vo štvrtok rezignovala úradníčka federálnej agentúry pre ochranu životného prostredia.

Úrady zvolili znečistený zdroj vody

Problém stotisícového mesta, ležiaceho sto kilometrov od Detroitu, sa začal v predminulom roku, keď úrad republikánskeho guvernéra Ricka Snydera pristúpil k úsporným opatreniam. Úrad vtedy rozhodol, že miestne vodárne nebudú už čerpať pitnú vodu zo vzdialeného Hurónskeho jazera, ale z rieky Flint, ktorá je známa svojím znečistením. Mesto Flint, kde žije mnoho obyvateľov na hranici chudoby, čelilo v tom čase vážnym finančným problémom, a preto štátne úrady prebrali správu jeho financií.

Miestni obyvatelia sa však začali sťažovať na podivnú chuť a zápach vody. Meranie následne zistilo, že obsahuje zvýšené množstvo olova a že je úplne nevhodná na pitie. Keď desiatky obyvateľov hlásili zdravotné problémy a lekári upozornili na nebezpečne vysoký obsah olova v krvi niektorých detí, začala sa voda opätovne čerpať z Hurónskeho jazera, avšak potrubie už bolo príliš kontaminované. Snyder a minulý týždeň aj prezident Obama preto vyhlásili v meste stav ohrozenia.

Prezident vo štvrtok uvoľnil 80 miliónov dolárov z federálneho rozpočtu na to, aby mesto mohlo vylepšiť poškodené potrubie. „Naše deti by sa nemali báť piť vodu v žiadnom americkom meste,“ vyhlásil podľa stanice CNN šéf Bieleho domu, ktorý sa tento týždeň stretol so starostom mesta Flint.

Aféra Flint sa stala sporom prezidentskej kampane

Aféra prenikla aj do prezidentskej kampane, keď konanie michiganského guvernéra kritizovali obaja hlavní demokratickí kandidáti Hillary Clintonová a Bernie Sanders. Kým niekdajšia prvá dáma upozornila na to, že Michigan dlhodobo ignoroval zásadný problém chudobného mesta, ktorého väčšinu obyvateľov tvoria černosi, vermontský senátor Sanders priamo vyzval Snydera na rezignáciu. Guvernér, ktorého zrejme čaká vypočúvanie v Kongrese, kritiku odmietol a označil ju za snahu prípad spolitizovať.

Vo štvrtok z funkcie rezignovala úradníčka Federálneho úradu pre ochranu životného prostredia (EPA), ktorá mala na starosti oblasť Flintu. Čelí obvineniam z toho, že problém dlhodobo ignorovala. Michiganský minister spravodlivosti oznámil, že začne celú aféru vyšetrovať. „Situácia vo Flinte je ľudskou tragédiou, ktorá núti rodiny bojovať o základné potreby denného života,“ uviedol minister Bill Schuette.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Flint #kontaminovaná voda