Odchod Británie z EÚ môže vyvolať napätie v Severnom Írsku, tvrdí premiér

Odchod Británie z Európskej únie by mohol vyvolať nové napätie v Severnom Írsku. Po pondelkovom stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom to povedal predseda írskej vlády Enda Kenny. Londýn podľa neho môže stále dohodnúť uspokojivú dohodu o reforme vzťahov s Bruselom.

25.01.2016 20:16
Enda Kenny, Davos Foto:
Írsky premiér Enda Kenny.
debata (7)

Podľa Kennyho stále existujú komplikácie „s jedným či dvoma“ zo štyroch reformných návrhov, pre ktoré chce Cameron získať podporu. „Myslím, že je možné tie problémy vyriešiť a zhodnúť sa na nich,“ dodal Kenny.

Britský konzervatívny premiér Cameron sľúbil voličom usporiadať do konca roku 2017 referendum k členstvu krajiny v EÚ. Požiadal európskych partnerov o niektoré zmeny vo fungovaní únie a voľnejší vzťah Británie s inštitúciami únie, čo by v prípade ich súhlasu podľa neho v plebiscite posilnilo zástancov zotrvania krajiny v únii.

Podmienky reformy, ktoré si britská vláda stanovila, sa týkajú štyroch základných okruhov – konkurencieschop­nosti, suverenity, voľného pohybu osôb a rovnosti členských štátov.

Niekoľko krajín odmieta možný nerovný prístup k prideľovaniu sociálnych dávok. Jeden z návrhov totiž počíta s tým, že by na určité sociálne dávky mali nárok len ľudia, ktorí v Británii zdržiavajú aspoň štyri roky.

Írsko ako jediná členská krajina EÚ zdieľa s Britániou pozemnú hranicu. Dublin sa preto dlhodobo usiluje o zotrvanie Británie v únii.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #David Cameron #členstvo v EÚ #britské referendum