Grécko ochromil celoštátny štrajk proti dôchodkovej reforme

Grécko čiastočne ochromil celoštátny štrajk proti plánovanej reforme dôchodkového systému a zvýšeniu daní, ktoré sú podmienkou veriteľov na poskytnutie ďalšej finančnej pomoci.

28.01.2016 11:57
grécko, štrajk, protest, demonštrácia,... Foto: ,
Gréci štrajkujú v centre Atén proti úspornej dôchodkovej reforme, navrhovanej vládou Alexisa Tsiprasa.
debata (8)

Štrajk by sa mal skončiť v piatok o 6:00 h miestneho času, informovala agentúra DPA.

Odbory zastupujúce námorníkov oznámili, že z väčšiny prístavov nevyplávajú trajekty.

Protesty začali v stredu poľnohospodári, ktorí blokujú dôležité cesty a na'dalej v tom pokračujú. Najnovšie sa k nim pridali novinári, rozhlas ani televízia nevysielajú žiadne správy. V piatok zrejme nevyjde väčšina denníkov.

Ďalšou skupinou zamestnancov, ktorá sa k štrajku pripojila, sú právnici a notári. Rozsiahle protesty sa plánujú aj 4. februára. Odbory ich nazývajú „generálnym štrajkom“.

Reforma dôchodkového systému v Grécku, kde populácia rýchlo starne, patrí medzi hlavné požiadavky zahraničných veriteľov zachraňujúcich túto krajinu pred bankrotom. V súčasnosti skúmajú príslušné návrhy, pričom argumentujú, že terajšia úroveň dotovania dôchodkov štátom sa nedá udržať.

Navrhovaná reforma však naráža na odpor zo strany rôznych profesijných zoskupení. Predpokladá škrty v priemere o 15 percent pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky. Premiér Alexis Tsipras opakovane varoval, že dôchodkový systém bez tejto reformy môže čoskoro skolabovať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #štrajk #finančná pomoc #dôchodková reforma #škrtanie dlhov