Čechov v Libanone oslobodili údajne výmenou za prepustenie Fajáda

Päticu Čechov v Libanone prepustili po siedmich mesiacoch zadržiavania na základe dohody. V pondelok to napísal popredný libanonský denník L'Orient-Le Jour s odvolaním sa na svoje zdroje z libanonskej bezpečnosti.

02.02.2016 15:26
dolina Bikáa, Bekáa, Bikaa Foto: ,
Časť údolia Bikáa nemajú libanonské úrady pod kontrolou, cudzinci sa tu bežne strácajú. Medzi nimi i päť Čechov.
debata

Ďalší tamojší významný denník, an-Nahár, dodal, že výmenou za oslobodenie Čechov majú v nasledujúcich hodinách prepustiť Libanončana Alího Fajáda, ktorého zadržiavajú v Prahe. České úrady prípad nekomentujú, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Denník an-Nahár uviedol, že nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ sa dohodol na deportácii Fajáda „do 24 hodín po prepustení Čechov“. Tí sú na slobode od pondelňajšieho večera a lietadlo po nich odletí v stredu.

Českému denníku Právo tiež potvrdil vysokopostavený zdroj z bezpečnostných zložiek, že záchrana piatich unesených Čechov súvisí s prípadom Fajáda, no slovo „výmena“ odmietol použiť. Zdroj pripustil, že ide o citlivú záležitosť, ktorá môže u niektorých partnerov vyvolať negatívne reakcie.

O vydanie Fajáda z ČR sa snažia Spojené štáty americké, no rozhodujú o tom české súdy.

Česi a ich libanonský vodič zmizli vlani v júli. Ich auto sa našlo v oblasti Kefrája na západe údolia Bikáa, vo východnej časti Libanonu. Čechov prepustili takisto v údolí Bikáa.

Česi sa stratili za nejasných okolností. Údajne ich zadržali v súvislosti s prípadom Libanončana Fajáda, ktorého česká polícia zatkla na žiadosť USA pre podozrenie z obchodu so zbraňami.

Fajád odmieta súvislosť s prípadom. Česi však cestovali autom jeho príbuzného. Medzi piatimi mužmi sa nachádzal údajne i príslušník vojenského spravodajstva Martin Psík.

České úrady sa k prípadu nechcú vyjadrovať, dodali Novinky.cz. Aj česká diplomacia vrátane ministra Lubomíra Zaorálka oznámila, že záležitosť je predmetom vyšetrovania a nebude ju komentovať – správy v médiách pokladá za špekulácie.

Denník L'Orient-Le Jour, písaný vo francúzštine, upozornil, že časť údolia Bikáa nemajú úrady pod kontrolou a od konca občianskej vojny v roku 1990 tam uniesli takmer 100 cudzincov, väčšinou Američanov a Európanov. Boli medzi nimi napríklad dvaja nemeckí občania či siedmi cyklisti z Estónska. Objavili sa informácie, že ich prepustili po dohode a zaplatení výkupného.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Libanon #výmena zajatcov #prepustenie na slobodu #Bikáa