Povstalci zabili 10-ročného afganského chlapca bojujúceho proti Talibanu

Desaťročného afganského chlapca, ktorý často bojoval s milíciami proti hnutiu Taliban, zastrelili povstalci v juhoafganskej provincii Uruzgán počas cesty do školy.

03.02.2016 13:20 , aktualizované: 13:40
debata (1)

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Zástupca provinčného policajného šéfa Rahímulláh Chán uviedol, že Vásila Ahmada zabili dvoma ranami do hlavy v pondelok 1. februára v hlavnom meste provincie Tarín Kót. Afganské úrady ho ocenili ako hrdinu.

Chlapec bojoval proti Talibanu spolu so strýkom v mnohých bojoch, dodal Chán. Na sociálnych sieťach zverejnili jeho fotografie s automatickou puškou a v uniforme s helmou. Taliban sa k zastreleniu chlapca neďaleko jeho domu otvorene prihlásil.

Ahmadov strýko je bývalým veliteľom islamistického hnutia Taliban, ktorý zmenil postoj a pridal sa na stranu vlády. Následne ho vymenovali za miestneho policajného veliteľa v okrese Chás Uruzgán.

Využívanie detských vojakov je v Afganistane protizákonné, ale charitatívna organizácia Child Soldiers International tvrdí, že vládne sily aj povstalci už dlhé roky verbujú neplnoletých do svojich radov.

Vo svojej správe za minulý rok organizácia okrem iného píše, že polovicu kontrolných stanovíšť afganskej národnej polície „strážia viditeľne veľmi mladí policajti“. Všetci priznali, že ešte nedovŕšili ani 18 rokov.

Hovorca Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva povedal, že chlapec vstúpil do bojov proti Talibanu po smrti svojho otca. Miestna polícia ospevovala chlapca ako hrdinu potom, čo v bojoch preukázal veľkú statočnosť, a ukázala ho aj pred televíznymi kamerami. Komisia zo smrti chlapca, ktorý zahynul len pár mesiacov po tom, čo údajne opustil život bojovníka a začal chodiť do školy, obvinila jeho rodinu, vládu a Taliban.

„Možno sa chopil zbraní, aby pomstil otcovu smrť, ale polícia konala proti zákonom, keď ho vyhlásila za hrdinu a odhalila jeho identitu, zvlášť pred povstalcami,“ vyhlásil hovorca komisie Rafiulláh Baidar.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #dieťa #Taliban #zastrelený #cesta do školy