Poľská vláda obnoví vyšetrovanie tragédie v Smolensku

Nová poľská konzervatívna vláda sa rozhodla obnoviť vyšetrovanie leteckej katastrofy, pri ktorej v roku 2010 v ruskom Smolensku zahynul vtedajší poľský prezident Lech Kaczyński. Oznámilo to v stredu poľské ministerstvo obrany.

03.02.2016 19:03
debata (28)

Vo Varšave kvôli tomu vo štvrtok vznikne nová vyšetrovacia komisia. Krok vlády zrejme obnoví napätie medzi Varšavou a Moskvou.

Minister obrany Antoni Macierewicz je podľa agentúry AFP hlavným zástancom tézy, že za zrútením poľského lietadla a smrť takmer stovky vysokých politických a vojenských predstaviteľov Poľska môže „ruský atentát“.

Poľskí vyšetrovatelia vlani predložili verejnosti správu, podľa ktorej katastrofu zavinili poľskí piloti s prispením ruských dispečerov. Prokuratúra vlani tiež zverejnila záznam rozhovorov v pilotnej kabíne.

Vyplýva z neho, že piloti boli pod tlakom činiteľov z prezidentovho sprievodu, ktorý bol v kabíne a ktorý sa posádku snažil prinútiť k pristátiu napriek hmle na letisku. Vtedajšia konzervatívna opozícia však naďalej trvala na podozrení, že nešťastie bolo dôsledkom sprisahania a išlo o atentát.

Obnoviť vyšetrovanie a zistiť pravdu vlani v predvolebnej kampani sľuboval brat zosnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński, ktorého konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) nakoniec v novembri vyhrala parlamentné voľby. „Od katastrofy uplynulo šesť rokov a my stále nepoznáme vinníkov,“ povedala hovorkyňa PiS Beata Mazureková.

Názor na príčiny nešťastia v Rusku obyvateľov Poľska rozdeľuje. Najhoršia katastrofa v novodobej poľskej histórii hlavne prehĺbila traumu v poľsko-ruských vzťahoch. Poľské vládne lietadlo 10. apríla 2010 prepravoval prezidentský pár a ďalších členov poľskej elity do Smolensku.

Poľská delegácia si mala v neďalekej Katyni uctiť pamiatku tisícov zajatých poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny zastrelila sovietska tajná polícia ako potenciálnych odporcov nastolenia komunistických poriadkov v Poľsku.

Špekulácie o atentáte a napätie medzi oboma krajinami umocňuje to, že Rusko doteraz odmieta vrátiť Poľsku trosky havarovaného poľského prezidentského lietadla. Rusi to zdôvodňujú to tým, že nehodu ešte vyšetrujú.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vyšetrovanie #smolensk