Florida kvôli Zike vyhlásila stav núdze v štyroch okresoch

Floridský guvernér Rick Scott kvôli vírusu Zika vyhlásil stav zdravotnej núdze v štyroch okresoch tohto štátu USA. V noci na štvrtok o tom informovala agentúra AP. Na Floride počas terajšej vlny nákazy zaznamenali deväť prípadov, podľa úradov sa však všetci infikovali v zahraničí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kvôli vírusu, ktorý zrejme spôsobuje vývojovú poruchu mozgov ľudských plodov, vyhlásila v pondelok celosvetový stav núdze.

04.02.2016 07:28
debata (5)

„Musíme zabezpečiť, aby bola Florida pripravená,“ uviedol Scott vo vyhlásení, v ktorom oznámil podpísanie príslušného nariadenia. „Vieme, že musíme byť pripravení na najhoršie, aj keď dúfame v to najlepšie,“ dodal.

Mimoriadny stav platí pre floridské okresy Miami-Dade, Lee, Hillsborough a Santa Rosa, kde prípady zaznamenali. Nariadenie okrem iného podľa AP umožňuje floridskému ministerstvu poľnohospodárstva používať v krízových oblastiach intenzívne chemické postreky proti komárom. Štátne ministerstvo zdravotníctva zase môže samé rozhodovať o tom, čo je zo strany štátu Florida a amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb potrebné.

Vírus, ktorý prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, vyvoláva niekoľkodňové horúčky, choroba je však vo väčšine prípadov mierna. Veľkým nebezpečenstvom je ale zrejme pre ľudské plody, pretože nákaza je považovaná za príčinu nedostatočného vývoja mozgu. Skutočný vplyv vírusu na vývin mozgu zatiaľ nebol preukázaný.

Proti vírusu dosiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína. Zatiaľ nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. okrem komárieho bodnutia to môže byť podľa WHO zrejme aj pohlavný styk.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #vírus Zika