Washington pomôže Kolumbii s mierovým programom

Americký prezident Barack Obama požiada Kongres o viac ako 450 miliónov dolárov na podporu mierovému plánu v Kolumbii.

05.02.2016 10:02
Barack Obama, Juan Manuel Santos, Plán Kolumbia. Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vpravo) a kolumbijský prezident Juan Manuel Santos počas recepcie Plán Kolumbia.
debata (9)

Pomoc vláde juhoamerickej krajiny má zahŕňať otázky boja proti terorizmu a drogám, reintegrácie bojovníkov povstaleckých Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) do spoločnosti alebo odmínovanie.

Biely dom to oznámil vo štvrtok pri príležitosti prijatia kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa v Bielom dome.

Americká podpora má Kolumbii pomôcť pri napĺňaní pripravovanej mierovej dohody, ktorá by mala ukončiť najdlhší ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike s tisíckami mŕtvymi a nezvestných, uviedol Biely dom.

„Rovnako ako boli Spojené štáty partnerom Kolumbie za čias vojny, dal som prezidentovi Santosovi najavo, že budeme vašimi partnermi v mierovom úsilí,“ vyhlásil Obama pri prijatí kolumbijského náprotivku v Bielom dome.

Na samotnú podporu mierového procesu v Kolumbii majú v americkom rozpočte vyčleniť viac ako 390 miliónov dolárov. Okrem toho Washington prispeje 33 miliónmi dolárov na medzinárodný program, ktorý má Kolumbii pomôcť pri plnení plánu odstrániť míny do piatich rokov. Obama vyzval ďalšie štáty sveta, aby sa k tomuto úsiliu USA a Nórska pripojili.

Doteraz sa vyjednávači dohodli napríklad na pozemkovej reforme, zapojení niekdajších povstalcov do politiky a na spoločnej stratégii obmedzenia obchodu s drogami. V decembri podpísali obe strany dohodu o finančnom odškodnení obyvateľov Kolumbie, ktorých poškodili útoky vládnych vojsk či povstalcov počas ich dlhoročného konfliktu.

„V krátkosti, krajina, ktorá bola na pokraji kolapsu, je teraz na pokraji mieru. V Kolumbii je dnes nádej,“ citovala Obamove slová tlačová agentúra AP.

Oznámil ďalej, že sa obe krajiny dohodli na spolupráci s cieľom urýchliť výskum zdravotných dopadov vírusu Zika. USA a Kolumbia budú spolupracovať pri vývoji testovania a očkovania proti vírusu Zika.

Budú si vymieňať epidemiologické informácie a zdieľať skúšobné vzorky v nádeji na zlepšenie výskumu potenciálneho spojenia medzi Zikou a deformáciami hlavičiek novorodencov. Lekári Latinskej Ameriky sa pokúšajú zistiť, prečo vírus Zika spôsobuje v Brazílii početné defekty detí v maternici matky, zatiaľ čo v ďalších krajinách, vrátane Kolumbie, kde potvrdili jeho prítomnosť, nie.

Vláda tiež prisľúbila, že sa postará o obnovu infraštruktúry vo vidieckych oblastiach. Vyjednávači sa dohodli aj na vytvorení špeciálnych tribunálov, ktoré budú súdiť bojovníkov FARC aj vládnych vojakov v súvislosti s ich bojovou činnosťou.

Rozhovory o ukončení najdlhšej vojny v Latinskej Amerike, ktorá od roku 1964 pripravila o život približne 220 000 ľudí a milióny obyvateľov prinútila opustiť svoj domov, začali v Havane v novembri 2012.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #kolumbia #mierový plán