Srbsko odvolalo ministra obrany pre hrubú poznámku k novinárke

Srbský parlament v piatok schválil návrh premiéra na odvolanie ministra obrany Bratislava Gašiča. Dôvodom jeho odchodu je hrubá poznámka so sexuálnym podtextom, ktorú Gašić predniesol v decembri k jednej novinárke. Informovala o tom agentúra APA. Ministerstvo obrany povedie dočasne šéf rezortu financií Dušan Vujović. Na jar sa v krajine konajú parlamentné voľby.

05.02.2016 21:56
debata (2)

Osudnej poznámky sa Gasić dopustil začiatkom minulého decembra pri návšteve mesta Trsteniku na juhu Srbska. Keď sa chystal prehovoriť so skupinou novinárov, reportérka televízie B92, ktorá držala mikrofón, si pokľakla, aby neprekážala kamerám v záberoch. To ministra obrany priviedlo k nepodarenému pokusu o vtip, keď vyhlásil: „Mám rád také novinárky, ktoré si takto ľahko kľaknú.“

Scéna, ktorú zachytili kamery aj so zvukom, vyvolala vlnu nevôle, nielen u opozičných politikov a novinárov. Na sociálnych sieťach sa objavila séria odsudzujúcich komentárov, ako napríklad: „To je aj na naše pomery neuveriteľný výrok.“ Šéf ministerstva obrany si ešte v ten istý deň posypal hlavu popolom a ospravedlnil sa verejnosti i redaktorke B92, pričom uznal, že takéto „hanebné a škandalózne správanie“ je neospravedlniteľné.

Predsedovi vlády Aleksandarovi Vučičovi však ospravedlnenie nestačilo a navrhol jeho odvolanie. „Ospravedlnenie nestačí. Musíme sa zastať všetkých žien v Srbsku, pre všetky ženy to bol zlý odkaz,“ zdôraznil predseda vlády.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko