Zomrel vplyvný člen Najvyššieho súdu USA, očakáva sa súboj o nástupcu

Vplyvný člen Najvyššieho súdu Spojených štátov Antonin Scalia (79), známy svojimi konzervatívnymi názormi, zomrel na ranči na západe Texasu, slúžiaci ako luxusné rekreačné stredisko.

14.02.2016 09:11
debata (5)

Podľa tlačových agentúr možno očakávať veľkú politickú bitku medzi prezidentom Barackom Obamom a republikánmi ovládaným Senátom o to, kto Scalia nahradí len niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami.

Prezident menuje členov Najvyššieho súdu, avšak tých ešte musí schváliť Senát. Republikáni požadujú, aby nového sudcu vymenoval až budúci prezident. Naopak vodca demokratickej menšiny v Senáte Harry Reid vyhlásil, že stále úradujúci prezident môže a mal by okamžite odoslať do Senátu svoj návrh na nového sudcu.

Sám Obama, ktorý je práve na návšteve Kalifornie, v krátkom vyhlásení pred novinármi uviedol, že chce splniť svoju ústavnú povinnosť a vymenovať na uvoľnené miesto nového člena najvyššieho súdu. Nijako nenaznačil, koho vyberie, len povedal, že tak urobí v pravý čas.

Avšak republikáni v Senáte podľa stanice BBC urobia všetko, čo je v ich silách, aby prezidentovi, ktorému zostáva menej ako 11 mesiacov do konca mandátu, zabránili vymenovať Scaliovho nástupca na najvyššom súde, ostro rozdelenom na konzervatívcov a liberálov.

Republikáni môžu oneskorovať potvrdenie nového sudcu v nádeji, že ich kandidát vyhrá prezidentské voľby v novembri. Ale ak Obama úspešne presadí Scaliovho nástupcu ešte pred januárovým odchodom z Bieleho domu, mohlo by to viesť – prvýkrát za niekoľko desaťročí – k príklonu súdu doľava, poznamenala agentúra Reuters.

Sudca Scalia sa podľa denníka San Antonio News-Express na ranči zúčastnil v piatok súkromného večierku. Keď v sobotu neprišiel na raňajky, personál vstúpil do sudcovej izby, kde hosťa našiel mŕtveho. Podľa úradov sudcu pravdepodobne zomrel v spánku z prirodzených príčin.

Texaský guvernér Greg Abbott označil Scalia za dobrého muža, vlastenca a „neochvejného obrancu litery ústavy“. Modlí sa, aby taký bol aj Scaliov nástupcu. Scalia vymenoval ešte prezident Ronald Reagan v roku 1986.

Sudca sa preslávil doslovnou interpretáciou ústavy, konzervatívnymi názormi, ktoré dával hlasno najavo, zmyslom pre humor aj divadelnou atmosférou v súdnej sieni. Scalia sa ako katolík talianskeho pôvodu staval proti interrupciám a homosexuálnym sobášom aj proti pozitívnej diskriminácii.

Bol prívržencom trestu smrti aj práva na držanie zbraní. Agentúra AP ho označila za „najviac provokatívneho“ člena najvyššieho súdu, ktorý využíval svoj bystrý intelekt a misionársky zápal na to, aby súd posunul čo najviac doprava.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sudca #Najvyšší súd #zomrel