USA a Rusko hovoria a Erdogan koná

"Obe strany kladne ocenili výsledky mníchovského rokovania medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu z 11. až 12. februára, ktoré potvrdilo princípy a schválenie rezolúcie BR OSN číslo 2 254, či už z humanitárneho aspektu, ako aj z pohľadu rozvoja možností dosiahnutia prímeria a začatia skutočného politického procesu," cituje AFP z lakonicky znejúceho vyhlásenia ruskej strany po nedeľňajšom telefonickom rozhovore prezidentov USA a Ruska, Baracka Obamu a Vladimira Putina. Zatiaľ čo svetoví lídri spolu hovoria, Ankara a saudskoarabský Rijád konajú, či presnejšie nebezpečne provokujú.

15.02.2016 09:16
Petro Porošenko, John Kerry, Mníchovská... Foto: ,
Zatiaľ čo ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) sa v Mníchove pokúšal upútať pozornosť účastníkov summitu na dianie v jeho krajine, šéf diplomacie USA John Kerry sa viac venoval Sýrii a Rusku, ktoré opätovne vyzval na zastavenie leteckých útokov.
debata (65)

„Turecká armáda v nedeľu už druhý deň ostreľovala pozície kurdských milícií na severe Sýrie,“ informovali agentúry. Ich cieľom sú teda sýrski Kurdi, ktorých ako efektívnu silu v boji s teroristami z Islamského štátu vojensky podporujú aj USA. Ankara však po ostreľovaní kurdských pozícií išla ešte ďalej. Spojencom Kurdov, ako aj ich milíciám dala v nedeľu ultimátum, podľa ktorého sa majú stiahnuť z prihraničného sýrskeho územia.

„Turecko nemá právo zasahovať do vnútorných vecí Sýrie. Ak sa tak stane, tak celý sýrsky ľud sa postaví proti (Turkom),“ cituje Reuters vzápätí reakciu Sáliha Muslima Muhammada, lídra kurdskej strany Demokratický zväz. Zároveň pripomenul, že leteckú základňu, ktorú Turci v sobotu ostreľovali a ktorú kontroluje ozbrojené krídlo jeho strany, mali ešte donedávna v rukách príslušníci teroristickej skupiny Front an Nusrá, odnože Al-Kajdá.

K tureckej vojenskej aktivite sa pridala aj Saudská Arábia, ktorá plánuje premiestniť na tureckú vojenskú leteckú základňu Incirlik niekoľko strojov. Podľa Reuters tam však bolo počas víkendu iba jedno lietadlo. Rijád už avizoval, že v prípade pozemnej operácie podporí svojho tureckého spojenca aj vyslaním sto príslušníkov špeciálnej jednotky. Podľa poradcu kráľovského ministerstva obrany Ahmeda Asírího sa Rijád hlavne „sústredí na bombardovanie sýrskeho mesta Rakka“.

Určite to však nebude také „hrdinské“ ťaženie ako v prípade nedeľňajšieho leteckého útoku Saudskoarabov, ktorého cieľom bol ateliér Fajsala al Musábu v jemenskom meste Saná. Podľa agentúry SANA výsledkom sú dvaja mŕtvi vrátane 14-ročného chlapca a zranenie utrpelo 15 osôb. Saudskoarabská monarchia prísne dodržujúca islamské právo šaría najnovšie navrhuje zvrhnúť silou Bašára Asada, prezidenta sekulárnej Sýrie. Pritom rovnako ako Ankara aj Rijád sa pokúša svoje vojenské aktivity v zahraničí skryť za „spoločný boj s islamskými teroristami“.

Zdá sa, že ani americko-ruská „telefonická“ zhoda názorov na riešenie prímeria a humanitárnej pomoci Sýrčanom neprekáža Washingtonu v jeho snahe verbálne útočiť proti Rusom. Neprestáva ho znepokojovať hlavne ruská vojenská pomoc Damasku na žiadosť samotných Sýrčanov. Šéf diplomacie USA John Kerry v sobotu na summite 52. medzinárodnej konferencie o bezpečnostnej politike v Mníchove opätovne „dôrazne“ vyzval Rusov, aby „zastavili útoky proti legitímnej sýrskej opozícii“. Moskva to odmietla s tým, že v Sýrii útočí výlučne na teroristov.

Na rozdiel od viac ako šesťdesiatčlennej medzinárodnej koalície vedenej USA majú totiž Rusi k dispozícii okrem iného sýrsku spravodajskú sieť fungujúcu na teroristami okupovanom sýrskom území. Aj preto ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý na trojdňovej mníchovskej konferencii skončenej v nedeľu zastupoval prezidenta, zopakoval, že „neexistujú žiadne dôkazy o ruskom bombardovaní sýrskych civilistov“.

Na druhej strane na rastúcu tureckú vojenskú aktivitu na zvrchovanom sýrskom území reagoval Washingtonu iba symbolicky. Hovorca ministerstva zahraničia John Kirby v noci na nedeľu totiž vyzval Turecko aj sýrskych Kurdov, aby „ustúpili a radšej sa zamerali na spoločnú hrozbu v podobe bojovníkov Islamského štátu“.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Turecko #Vladimir Putin #john kerry #Recep Tayyip Erdogan #Ukrajina #Petro Porošenko