IS zrejme zaútočilo na irackých Kurdov chemickými zbraňami

Radikáli z Islamského štátu (IS) zrejme použili pri nedávnom útoku na irackých Kurdov chemickú zbraň. Oznámil to zástupca Kurdov a iracký lekár.

18.02.2016 15:10
Irak, Sindžár, Sinjar Foto: ,
K chcemickému útoku došlo na severe Iraku v oblasti Sindžár, kde sa nachádzajú ropné zásoby.
debata (14)

Bojovníci vypálili v piatok 12. februára mínometné strely naplnené chemickou látkou na členov kurdských milícií – pešmergov. Pri útoku zranili 30 ľudí. Podľa lekára sa u nich prejavovali symptómy otravy chlórom.

Deväť z nich hospitalizovali v meste Dahúk už minulý piatok. Zvracali, ťažko dýchali a trpeli svrbením, povedal agentúre AP riaditeľ nemocnice Afrásjáb Músa Júnus. Zo symptómov usudzuje, že IS použil chlór, no potvrdí to až analýza vzoriek, ktoré odobrali z odevu pešmergov.

„Jedna z mínometných dávok dopadla v blízkosti môjho stanovišťa, bolo tam veľa dymu. Spadol som a upadol do bezvedomia,“ povedal Luchman Ibrahim z 8. brigády pešmergov, ktorá pôsobí v meste Sindžár. Keď sa prebudil, pálili ho vraj oči, ťažko dýchal a bolela ho hlava.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) tento týždeň informovala, že pri Irbile použili vlani počas bojov horčicový plyn (sírny yperit). Kurdské úrady útok pripísali tiež IS.

Správe o ďalšom použití chemickej látky predchádzali informácie, že sa v Iraku pátra po ukradnutom rádioaktívnom materiáli. Panujú obavy, že by sa mohol dostať do rúk členov IS. Látka zmizla vlani v novembri zo skladu pri Basre.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #chemické zbrane #Kurdi #chlór #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) #IS #pešmerg